Oranje wint wéér van België en plaatst zich voor Final Four

25 september 2022, 22:43   Bijgewerkt: 25 september 2022, 22:53

Met een zwaarbevochten 1-0 overwinning tegen België heeft Nederland zich gekwalificeerd voor de Final Four van de Nations League. In de Johan Cruijff Arena was het spel van Oranje weinig overtuigend, maar een doelpunt van Virgil van Dijk zorgde ervoor dat Louis van Gaal toch trots zal zijn op zijn ploeg.

Door de overwinning tegen Polen (0-2) kon Nederland zich zelfs met een kleine nederlaag tegen de Belgen kwalificeren voor de Final Four van de Nations League. Het duel tegen de nummer zesentwintig van de wereldranglijst kende echter ook een mindere kant: Louis van Gaal zag verscheidene spelers geblesseerd afhaken. Teun Koopmeiners, Frenkie de Jong en Memphis Depay haalden het einde niet. Zij werden tegen onze zuiderburen vervangen door respectievelijk Marten de Roon, Steven Berghuis en Vincent Janssen.

Het was Berghuis die na een dik kwartier de eerste grote kans van de wedstrijd inleidde. Dat deed de Ajax-middenvelder echter voor de Belgen. Hij liet zich op het middenveld gemakkelijk het kaas van het brood eten door Michy Batshuayi, die even later recht in de handen van Remko Pasveer schoot. De ploeg van interim-trainer Thierry Henry, de vervanger van de geschorste Roberto Martinez, had veel de bal, maar had moeite om de ruimtes tegen het compacte Oranje te vinden. In de omschakeling zag Nederland de ruimtes wel, maar in de eindfase was de thuisploeg veel te onnauwkeurig om een mogelijkheid te creëren. Goede communicatie leek soms ver te zoeken en lange ballen verdwenen vaak kansloos over de achterlijn.

Het duurde tot minuut achtentwintig tot Nederland de eerste poging tussen de palen kon registreren via Denzel Dumfries. Berghuis had inmiddels het veld reeds verlaten: hij had teveel last van zijn rug, en moest zich laten vervangen door Cody Gakpo. De wedstrijd was inmiddels verworden tot een schaakspel met weinig spectaculair voetbal. Toch was er nog wel enige dreiging. In eerste instantie was België de gevaarlijkste ploeg wegens de kansjes die het kreeg door matige verdedigende beslissingen van de thuisploeg. Kort voor rust zette ook Nederland nog even aan, maar de creativiteit om het strafschopgebied binnen te dringen miste. 0-0 was dan ook een logische ruststand.

Verse krachten

Met Kenneth Taylor en Tyrell Malacia in de ploeg begon Oranje enthousiast aan de tweede helft, maar al snel kwam de wedstrijd weer op slot te zitten. België was de dominante ploeg, maar had veel moeite om de bal effectief in het Nederlandse strafschopgebied te brengen. Nederland sprong in de zeldzame counters onnauwkeurig om met de grotere ruimtes, maar bij overnames deden de Belgen dat eveneens.

Naarmate de tweede helft vorderde, begonnen de Rode Duivels achterin meer fouten te maken. Uiteindelijk was het een foutje van de jonge Zeno Debast die leidde tot de openingstreffer voor Oranje. Bij een Nederlandse corner verloor hij Van Dijk uit het oog, waardoor de verdediger van Liverpool in vrijstaande positie spijkerhard kon binnenkoppen. België leek even geschrokken van de tegentreffer, maar de ploeg van Henry trok na enkele minuten met veel man richting het doel van Pasveer. De beste kansen waren echter voor het Nederlands elftal. Een doelpunt viel echter niet meer, waardoor het Nederlands elftal ervoor zorgt dat België sinds de halve finale van het WK 2018 eindelijk weer eens niet weet te scoren.