Tops en flops: AZ dankt zwakke top drie, Gözübüyük kop-van-jut

3 oktober 2022, 10:05   Bijgewerkt: 3 oktober 2022, 10:23

De achtste speelronde van het nog prille seizoen in de Eredivisie is achter de rug. De traditionele top drie kijkt terug op een dramatisch weekend, terwijl AZ de trotse koploper van de competitie werd. FCUpdate.nl zet de tops en flops van de speelronde op een rijtje.

 

Tops

AZ lachende vierde na bizar weekend

Het komt natuurlijk niet vaak voor dat Ajax, PSV en Feyenoord allemaal punten verspelen in dezelfde speelronde. Dit keer gebeurde dat dus wel en daar werd optimaal van geprofiteerd door AZ. De ploeg van trainer Pascal Jansen had in de Euroborg weinig problemen met het steeds verder wegzakkende FC Groningen. De bezoekers stonden na negentien minuten spelen al op een 0-2 voorsprong dankzij Dani de Wit en Jesper Karlsson. Ricardo Pepi maakte de wedstrijd weer even spannend, maar AZ liep via Milos Kerkez en Mayckel Lahdo uit naar een ruime 1-4 overwinning. Dat betekent dat de Alkmaarders twintig punten hebben verzameld en de trotse koploper van de Eredivisie zijn. AZ is de enige club die nog ongeslagen is op het hoogste niveau.

Spartanen tonen karakter in Waalwijk

Sparta Rotterdam speelde zondagavond zijn 1888e wedstrijd in de Eredivisie. Dat cijfer verwijst naar het oprichtingsjaar van de middenmoter, die in 1888 het levenslicht zag. Op bezoek bij concurrent RKC Waalwijk knokte de ploeg van trainer Maurice Steijn zich tot twee keer toe terug van een achterstand. Zeker de tweede gelijkmaker was opvallend te noemen. Bij een 2-1 achterstand moesten de Spartanen namelijk met tien man verder na een rode kaart voor rechtsback Shurandy Sambo. In ondertal bleef Sparta echter knokken voor een resultaat en daar werden de manschappen van Steijn voor beloond. Arno Verschueren knikte nog de 2-2 binnen en zorgde dat de Rotterdammers op karakter nog een puntje mee naar huis konden nemen.

Lees ook: Van der Vaart geen fan van Cillessen: "Ergens heeft hij iets naars"

Cillessen brengt NEC broodnodige punten

NEC zorgde afgelopen zomer voor een verrassing door Jasper Cillessen terug te halen naar Nijmegen. De 33-jarige international van Oranje heeft zijn waarde voor de club al meerdere keren bewezen. NEC is sinds de entree van Cillessen nog ongeslagen in de Eredivisie, al mogen de Gelderlanders zich wel koning van de gelijke spelen noemen. De puntendeling tegen Feyenoord (1-1) was alweer de zesde remise van het voetbaljaar. Dat Cillessen het uitstekend doet onder de lat blijkt ook uit de cijfers van de sluitpost. NEC kreeg pas zes tegendoelpunten, waarvan er vijf vielen toen Cillessen speelde. Alleen FC Twente doet het met vijf tegentreffers beter dan NEC, terwijl AZ en Ajax ook zes keer moesten vissen. Zondag speelt NEC tegen Excelsior.

Cambuur deelt tik uit aan PSV

In eigen stadion moest Cambuur het afgelopen zaterdag tegen koploper PSV stellen zonder trainer Henk de Jong, de geschorsten Alex Bangura en Mees Hoedemakers en de geblesseerde aanvoerder Roberts Uldrikis. Zonder deze sterkhouders leek de wedstrijd tegen PSV een zware te gaan worden. Cambuur knokte echter voor iedere centimeter, hield de bezoekers voor de rust op 0-0 en sloeg in het tweede bedrijf hard toe. Een geweldige treffer van Silvester van der Water werd gevolgd door doelpunten van Mitchel Paulissen en Sai van Wermeskerken. Pascal Bosschaart verscheen na de wedstrijd zo trots als een pauw voor de camera. Zijn spelers mochten even genieten van deze zege, maar nu worden de pijlen gericht op het uitduel met Go Ahead Eagles.

Flops

Topclubs falen na interlandperiode

De periode richting het WK in Qatar is bijzonder druk en begon dit weekend met drie ploeterende topclubs. Ajax, PSV en Feyenoord slaagden er zoals bekend alledrie niet in om drie punten te pakken. PSV begon met een pijnlijk pak slaag op bezoek bij SC Cambuur, dat in Leeuwarden met 3-0 te sterk was. Ajax wilde daar als vanzelfsprekend van profiteren en de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles leek slechts een formaliteit. De Amsterdammers beten zich echter stuk op de stugge Deventenaren en bleven steken op een 1-1 gelijkspel. Feyenoord wist zondagmiddag op bezoek bij NEC Nijmegen dat de rivalen punten hadden verspeeld, maar de Rotterdammers hadden daar uiteindelijk weinig aan. De ploeg van trainer Arne Slot speelde ook met 1-1 gelijk.

Gözübüyük weer betrokken bij cruciaal moment

Dat Feyenoord niet met drie punten vertrok uit de Goffert kwam onder meer door een opmerkelijk moment in blessuretijd. Jasper Cillessen schoot een uittrap namelijk hard tegen Santiago Giménez aan. De Mexicaanse spits van Feyenoord profiteerde door de bal in het lege doel te schuiven, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük had op dat moment al gefloten. De arbiter besloot Giménez ook nog een gele kaart te geven. Na de wedstrijd werd besproken dat de aanvaller echter weinig verkeerd deed en dat Feyenoord bestolen was in Nijmegen. Iedereen zat de wachten op een uitleg van Gözübüyük, die steeds vaker betrokken is bij opmerkelijke situaties. De scheidsrechter besloot echter om na het duel niet voor de camera te verschijnen.

Lees ook: Gözübüyük wekt verbazing: 'Dat was ronduit belachelijk'

Ploeterend Volendam moet opletten

FC Volendam zal zich voorlopig meer op hebben voorgesteld van de rentree in de Eredivisie. De manschappen van trainer Wim Jonk begonnen nog redelijk, maar zijn inmiddels afgezakt naar de degradatiezone. Op basis van doelsaldo zijn de Volendammers zelfs de hekkensluiter van de competitie en dat zal pijn doen in het vissersdorp. Volendam heeft pas vijf punten gesprokkeld en verloor zaterdagmiddag op bezoek bij directe concurrent Fortuna Sittard. De promovendus speelde een draak van een wedstrijd in Limburg, waar de gasten het zichzelf vooral ereg lastig maakten. Op deze manier gaat de Heen en Weer zijn naam weer eer aan doen en dus is er werk aan de winkel. Aanstaande zaterdag komt Ajax op bezoek in het Kras Stadion.

Cocu debuteert met kansloze nederlaag

Het is natuurlijk veel te vroeg om Phillip Cocu al af te schrijven als trainer van Vitesse. Toch zal de voormalig oefenmeester van PSV, Fenerbahce en Derby County balen van de manier waarop hij na jaren terugkeerde in de Eredivisie. Cocu is bij Vitesse de opvolger van de naar VfL Bochum vertrokken Thomas Letsch en verloor zijn eerste wedstrijd als eindverantwoordelijke met 3-0 bij FC Twente. De ervaren coach weet zelf ook dat er werk aan de winkel is in GelreDome. Vitesse zit diep in de problemen en heeft pas vijf punten bij elkaar gevoetbald. Zodoende zijn de Arnhemmers de nummer zestien van de ranglijst en staat de club dus in de degradatiezone. De manschappen van Cocu hebben dringend behoefte aan drie punten en willen snel omhoog.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen