Ajax op Rapport: internationals zakken door het ijs, Tadic een 2

4 oktober 2022, 23:07   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Wie na de vroege openingstreffer van Mohammed Kudus dacht dat het wel eens een mooie avond had kunnen worden voor Ajax, kwam nogal bedrogen uit. De ploeg van Alfred Schreuder werd door Napoli volledig op een hoopje gespeeld (1-6). De beoordelingen spreken voor zich. 

Remko Pasveer: 5

De doelman voorkwam met een aantal goede reddingen in de eerste helft nóg erger voor Ajax. Daarvoor verdient hij de complimenten. Toch overheerst de vraag wat er vanavond met Pasveer aan de hand was. De routinier, die normaal gesproken redelijk secuur is aan de bal, was een bron van onrust. De tweede helft was amper een minuut oud of Pasveer vond het een slim idee om Bassey aan te spelen met hongerige Napolitanen in zijn rug. Gevolg: 1-4 en een streep door de goede intenties waarmee Ajax ongetwijfeld uit de kleedkamer was gekomen.

Devyne Rensch: 3

Rensch had de ondankbare taak om Chvitsja Kvaratschelia af te stoppen. Iedereen hield zijn hart vast. Waar de Napoli-aanvaller in de vorm van zijn leven verkeert, zakt Rensch al een paar wedstrijden door het ijs. Was het wel verstandig om hem vanavond te laten beginnen? Achteraf is het altijd makkelijk praten, maar je kon van mijlenver zien aankomen dat het niks zou worden. Op dit niveau heb je 'mannen' nodig en Rensch is duidelijk nog niet zo ver in zijn ontwikkeling. De manier waarop hij zich bij de 1-5 liet uitspelen door Kvaratschelia was veelzeggend.

Jurriën Timber: 5

Geen enkele Ajacied ontsnapte vanavond aan de malaise. Zelfs Timber niet. De Napolitanen doken overal op en dat maakte zelfs de normaal gesproken zo stoïcijnse verdediger zenuwachtig. Timber verloor duels die hij normaliter wint en maakte keuzes die we niet van hem gewend zijn. Zo werd hij bij de 1-2 in de lucht geklopt door Giovanni Di Lorenzo en dekte hij bij de 1-3 door zonder rugdekking. Als zelfs Timber een offday heeft, weet je wel hoe laat het is…

Calvin Bassey: 4

Ajax vreesde afgelopen zomer voor het vertrek van Lisandro Martínez. De Amsterdammers werkten daar liever niet aan mee, maar de Argentijn wilde per se naar Manchester United. Als vervanger haalde Ajax Bassey op bij Rangers FC. De Nigeriaan deed het prima in zijn eerste wedstrijden, maar bij zijn eerste serieuze test op Anfield zakte hij door het ijs. Ook tegen Napoli liet hij niet zien een versterking te zijn voor Ajax.

Daley Blind: 4

Blind is onomstreden bij het Nederlands elftal en ook bij Ajax niet uit de basiself weg te denken. Maar hoe lang nog? De linkspoot krijgt regelmatig complimenten voor zijn spel in balbezit, maar verdedigend houdt het te wensen over. En als linksback is het toch wel belangrijk dat je je mannetje staat… In de eerste helft werd Blind echter volledig overlopen door de rechterkant van Napoli. Bovendien was hij Giacomo Raspadori volledig kwijt bij de gelijkmaker.

Edson Álvarez: 5

Er werd voor de wedstrijd voorspeld dat de strijd waarschijnlijk op het middenveld gewonnen moest worden. Als er één speler is bij Ajax die graag de strijd aangaat, is dat Álvarez. Maar de Mexicaan kon het niet in zijn eentje. Hij stond vaker wel dan niet tegenover een overmacht aan Napoli-spelers. Taylor en Berghuis bleven maar naar voren rennen, zonder ook maar een moment om te kijken. Je hebt bijna medelijden met Álvarez.

Steven Berghuis: 5

Berghuis had het op de persconferentie over een 'mooi moment' om de teleurstellende resultaten van de laatste tijd recht te zetten. De middenvelder was ook een van de spelers die Ajax op sleeptouw moesten nemen. Dat probeerde hij door hard te werken, maar uiteindelijk gaat het erom wat hij met de bal doet. En dat was uiteindelijk te weinig. Berghuis had weliswaar het minste balverlies van alle Ajacieden, maar ook hij haalde geen moment zijn niveau. 

Kenneth Taylor: 4.5

Eén van de smaakmakers bij Ajax dit seizoen. In de Eredivisie speelt hij alsof hij al jaren onderdeel uitmaakt van het Ajax-middenveld. Maar wat geldt voor Rensch, geldt eigenlijk ook voor hem. Op dit niveau wordt meer gevraagd dan alleen techniek en leuke passjes met links en rechts. Verdedigend schoot Taylor duidelijk tekort. En als er aan de bal dan weinig lukt, blijft er weinig over van zo'n creatieve speler.

Dusan Tadic: 2

Schreuder kreeg voor de wedstrijd van Rafael van der Vaart de vraag of hij er wel eens aan denkt om Tadic te wisselen. Maar de oefenmeester was duidelijk: nee. Volgens Schreuder is Tadic met zijn leiderscapaciteiten nog veel te belangrijk voor Ajax. Maar wordt het niet eens tijd dat de aanvaller wordt beoordeeld op zijn sportieve prestaties? Die laten namelijk te wensen over. Het spel, vooral in de Champions League, gaat te snel voor hem en daarom grotendeels aan hem voorbij. Geluk bij een ongeluk voor Ajax en Tadic: wegens een rode kaart is hij er volgende week in Napels niet bij.

Mohammed Kudus: 5

Kun je Kudus iets kwalijk nemen na vanavond? De Ghanees kreeg van Schreuder opnieuw de voorkeur in de spits, maar evenals in de wedstrijd tegen Liverpool moest hij het doen met onmogelijke ballen. De enige bal waarmee hij iets kon, was niet eens voor hem bedoeld. Kudus toucheerde in de openingsfase doeltreffend een schot van Taylor, waarmee de avond nog zo mooi begon.

Steven Bergwijn: 3

Wat is er toch met de recordaankoop aan de hand? Bergwijn werd gehaald om vooral in de Champions League het verschil te maken, maar tegen zowel Liverpool als Napoli kwam hij eigenlijk geen moment in het spel voor. Allemaal leuk en aardig dat hij er in de Eredivisie al zes heeft gemaakt, maar op het hoogste niveau laat hij het simpelweg afweten. Is hij bij Tottenham Hotspur mislukt omdat hij geen serieuze kans kreeg of was hij gewoon niet goed genoeg? Je neigt toch naar het tweede.

Brian Brobbey: speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Davy Klaassen: speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Florian Grillitsch: speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Youri Baas: speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

1pietgerrist
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ajax is al een maand uit vorm, sommige spelers zijn niet vooruit te branden. Hiervoor acht ik de trainer verantwoordelijk. Waarom altijd vast houden aan Tadic? Bassey is niet de goede linker verdediger dan gedacht. Rensch voldoet niet. Berghuis speelt te wisselvallig, dus hiervoor Klaassen in de plaats. Waarom is Brobbey terug gekocht als je hem niet opstelt? Blind gaat nu toch teveel foutjes maken. Waarom valt iedereen aan, geen restverdediging. Mijns inziens kun je beter Wijndal linksback en Blind links in het centrum zetten. Brobbey als spits en aanspeelpunt met Kusus daar achter.

ronaldsahasrara25
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Als voetballiefhebber was het gisteren wel genieten geblazen. Wat Napoli liet zien was van een absoluut wereldniveau; constant in beweging in hoog tempo, constant druk zetten op de bal en afjagen en in de omschakeling razendsnel en met een paar passes voor de goal van Pasveer. Als Ajax met 1-10 zou hebben verloren, zou dit allerminst geflatteerd geweest zijn.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ajax zal best kampioen worden nog ,daarvoor is de concurrentie te wisselvallig in nederland Maar dit was europees wel te verwachten met zo'n aankoopbeleid .

familieharbers03
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

zo zie je maar geen hulp knjb of gozobojuk of hoe heet die turk makkelie blom!! is ajax maar een middenmotor ik vond het schitterend!! en het mooiste was dat de supporters????? al na 10 min 2e helft weg liepen!! en wie zijn nu de calimeros?? jammer dat napoli de rem er op gooide!! miljoenen en miljoenen uitgegeven en toch kkd niveau!! dat wordt wat met het wk!! HEEEE GEZIEN VAN GAAL??????

larsk0
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Is één man verantwoordelijk voor dit debacle en dat is Schreuder. Een selectie van meer dan 100 miljoen en dan één van de slechtste resultaten, op Europees of nationaal niveau, ooit halen..., dan ligt het euvel echt bij de trainer en niet de selectie. Gewoon klaar, niet goed genoeg, op naar de volgende na de winterstop. Tadic is een topper, veel betekend voor Ajax, maar die zat zó slecht in deze wedstrijd én een gele kaart... dat is toch een abc-tje dan? Wisselen... Brobbey in de spits , Berghuis naar rechts...Kudus op tien... hoe moeilijk is het..? Zeg ik nu echt hele rare dingen dan...?

MarcoDieBasta
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

@larsk0; Helemaal met je eens. De keuzes van Schreuder zijn diepbedroevend slecht en zijn uitvlucht voor dit drama. Ajax zou deze Napolitaanen wel ff de oren wassen, het gebeurt andersom, en het is de schuld van iedereen bij Ajax en een heel klein beetje bij hem. Strik erom en wegwezen. Frappant is het dat Brugge als een tierelier draait sinds Schreuder daar weg is................

Moederkoek
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Van mij krijgen ze allemaal een dikke 10 voor vermaak.

vleermuis
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

pasveer is een beetje gezakt voor zn examen..de keeper die haaaland kan afstoppen en lewandowski..de beste spitsen ter wereld, maar nu tegen napoli...ik weet niet ik zou hem toch wel 3 goals aanrekenen

AKers21
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Als Feyenoord Supporter moet ik eerlijk zijn. Ik geniet ook van het spel van Ajax (vooral de laatste 4 wedstrijden)

MHam05
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Taylor was 1 van de betere. Medelijden met Alvarez is ook onzin. Je zou juist medelijden moeten hebben met de spelers die voor Alvarez staan, omdat hij werkelijk waar geen reet toevoegt, op het gebied van opbouwen

Gusa
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Voor mij was Blind echt de aller slechtste vandaag. Ik zag een verwende vedette die alleen maar zin had om aan te vallen en het verdedigen aan anderen over liet. Kenneth Taylor had van mij de enige voldoende gekregen. Hij ging pas fouten maken toen het hele team door de ondergrens zakte, daarvoor liet hij prima dingen zien.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen