Sjaak Swart wil meer 'echte Ajax-spelers' zien in Amsterdam

22 oktober 2022, 10:51   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Sjaak Swart (84) heeft in gesprek met De Telegraaf uitgelegd waar het in zijn ogen aan schort bij het Ajax van vandaag de dag. De oud-rechtsbuiten vindt dat de selectie van Alfred Schreuder een aantal spelers herbergt die niet de "flair en techniek" hebben die een speler in zijn ogen een échte Ajax-speler maken. "Allemaal aardige en goeie gasten, hoor. Maar ze hebben niet het Ajax-dna", zegt Mister Ajax onder meer.

Swart bevestigt min of meer dat hij de technische leiding van zijn club anderhalf jaar geleden al heeft gewezen op de talenten van Kvicha Kvaratskhelia, die uiteindelijk bij Napoli belandde en Ajax veel pijn deed tijdens de twee Champions League-wedstrijden tussen de Amsterdammers en de Italianen. Ook een andere wereldster had hij al vroeg op de korrel: "Kevin de Bruyne was vijftien jaar en ik vond hem geweldig. Hier vonden ze hem te klein."

Als het aan Swart ligt wordt de scouting meer in handen gelegd van oud-spelers zoals hijzelf. "Ik heb weleens gezegd: er zijn zoveel grote spelers hier voortgebracht", begint hij. "Zet nou vier oud-Ajacieden met een grote staat van dienst bij elkaar en laat die met z'n viertjes adviseren of een speler wel of niet moet komen. Die mannen weten precies wat Ajax nodig heeft." Het is volgens Swart de enige manier om op te boksen tegen de financiële macht van vooral de Engelse clubs: "Daar kunnen we niet meer tegenop, maar we kunnen wel geweldige jeugdspelers zoeken en opleiden."

Michels en Cruijff

Swart werkte tijdens zijn loopbaan samen met grote namen in de Ajax-historie, zoals Rinus Michels en Johan Cruijff. Vooral die laatste heeft in de ogen van Swart perfect beschreven wat Ajax in spelers zou moeten zoeken: "Je moet spelers in het elftal brengen die alle onderdelen beheersen die Johan ooit op papier heeft gezet." Ook kan de technische leiding een voorbeeld nemen aan het schaduwelftal dat Michels in de jaren '60 en '70 op papier had staan voor mocht een speler wegvallen: "Dan werd meteen de juiste speler gehaald. Moest er iemand bijkomen? Michels had hem al op papier."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen