Vijf conclusies na de Europese avond van PSV, Feyenoord en AZ

3 november 2022, 21:26

Het was een feestelijke voetbalweek voor Nederland zoals we die al enige tijd niet meer zagen. Ajax, AZ, Feyenoord en PSV wonnen hun Europese wedstrijd. Na donderdagavond kon de conclusie dan ook niet anders zijn dat Nederland niets te klagen heeft over de eerste seizoenshelft in de drie Europese competities. Laten we hopen dat het een voorbode is voor het WK in Qatar. 

1. Arne Slot tactisch ijzersterk

'Laat Arne Slot maar schuiven', schreef journalist Süleyman Öztürk veelzeggend na het laatste fluitsignaal. En dat deed hij met verve, want in Rome was Feyenoord nog kansloos en mocht het met een 4-2 nederlaag eigenlijk niet eens klagen. De coach liet zijn elftal ditmaal drukzetten met de nummer 9 en 10, waarmee het spelmaker Luis Alberto – de uitblinker in het eerste duel – totaal uit de wedstrijd voetbalde. Als de Italianen in het eerste bedrijf meer secuur waren geweest, dan had het ook verkeerd kunnen aflopen. En ook bij de andere wedstrijd zat het niet tegen, maar dat Slot door het schuiven zijn team veel beter voor de dag liet komen, staat vast.

Lees ook: Dit was de briljante aanpassing van Feyenoord-coach Slot 

2. Bijlow waarschuwt Cillessen

Dát Lazio voor de pauze niet tot scoren kwam, was mede te danken aan Justin Bijlow. De sluitpost had een aantal fraaie reddingen en kwam ook een aantal keer als een leeuw zijn doel uit. Een voorbeeld dat zijn collega beter had kunnen volgen, want die ging de mist in toen hij een keer zijn doel verliet. Bijlow toonde aan in topvorm te zijn en Louis van Gaal zal hebben meegekeken. Rondom Jasper Cillessen was het juist wat onrustig de laatste tijd. Misschien is dit de kans voor Bijlow om zich toch weer tot de eerste keeper te kronen van het Nederlands elftal tijdens het WK in Qatar? "We hadden vandaag ook een goede keeper nodig", zei trainer Slot niet voor niets na het duel. 

3. AZ coëfficiëntengrootmacht

In een poule met vooral onbekende en kleine ploegen lag de druk vanaf de eerste minuut op de ploeg van Pascal Jansen. Met uitzondering van een vervelende avond op Nicosia wonnen de Alkmaarders alle duels in de groepsfase, waarmee het 2,000 volledige coëfficiëntpunt pakte in de groepsfase aan zeges en nog eens 0,200 aan bonuspunten. In de voorrondes werden bovendien ook al vijf van de zes duels gewonnen, waarmee het het Nederlandse voetbal een uitstekende dienst bewijst in de coëfficiëntenstrijd. "Na 12 wedstrijden in de Conference League kan ik alleen maar trots zijn", was de terechte conclusie van Jansen dan ook.

4. Lege ziekenboeg zorgt voor brede selectie PSV

De meeste PSV-supporters vroegen zich voorafgaand aan de wedstrijd tegen FK Bodø/Glimt af welke spelers er rust zouden krijgen richting de topper tegen Ajax. Waar trainer Ruud van Nistelrooij de afgelopen maanden al vaker verwees naar het grote aantal blessures bij de Eindhovenaren, was hij in Noorwegen echter in staat om een vrijwel compleet B-elftal op te stellen. Hoewel de prestaties van de PSV'ers donderdagavond enigszins verschilden, wist de ploeg een stabiele wedstrijd te spelen en kwamen de reserves eigenlijk geen moment in de problemen. De terugkeer van Noni Madueke en Luuk de Jong zorgt voor genoeg aanvallende kwaliteit, terwijl Jordan Teze en ook Richard Ledezma een solide wedstrijd speelden en zorgden voor balans van achteruit. Daarnaast was er ook nog ruimte om in de absolute slotfase de jongeling Emmanuel van de Blaak in te laten vallen, wat de breedte van de Eindhovense selectie illustreert. Hierdoor heeft Van Nistelrooij voldoende om over na te denken richting aankomende zondag, want hoewel zijn basiselftal goed presteert, klopt een aantal spelers nadrukkelijk op de deur. 

5. Nederland heeft een tweede Champions League-ticket zo goed als binnen

Als Benfica de Champions League wint en in de finale FC Porto verslaat, terwijl Sporting Portugal de Europa League-eindzege pakt en Sporting Braga hoge ogen gooit in de Conference League, dan kan Nederland de zesde plaats op de coëfficiëntenranglijst (en daarmee een extra rechtstreeks Champions League-ticket) nog best ontgaan. Maar een aantal weken geleden stond het er een stuk minder voor en leek Nederland zeker niet alle ploegen met bonuspunten naar de volgende ronde te krijgen. Dat is in een krankzinnig scenario alsnog gelukt, waardoor dat extra Champions League-ticket vrijwel zeker is. 

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen