Twee strafschoppen laten Derby van het Oosten onbeslist eindigen

6 november 2022, 16:37   Bijgewerkt: 6 november 2022, 20:49

FC Twente heeft zondagmiddag in de absolute slotfase een overwinning uit handen gegeven. De Tukkers stonden door een benutte strafschop van Ricky van Wolfswinkel lang voor, maar kregen in extremis ook zelf een penalty tegen. Vanaf elf meter maakte Willum Willumsson er 1-1 van, waardoor de Derby van het Oosten onbeslist eindigde.

Het duel in een sfeervolle én uitverkochte Grolsch Veste begon met een wervelstorm van de thuisploeg. FC Twente nam vanaf minuut één het initiatief, waardoor de bezoekers uit Deventer direct in de achteruit moesten. Dit spelbeeld bleef gedurende de gehele eerste helft. FC Twente was de bovenliggende partij – had maar liefst zeventig procent balbezit – maar kwam maar niet tot de treffer.

De aanvalsopzetten van de formatie van Ron Jans waren uitstekend in het eerste bedrijf, maar continu ontbrak er in de eindfase iets aan. Of het schot was een simpele prooi voor doelman Jefrrey de Lange, die als keeper van Go Ahead terugkeerde op het oude nest, of de voorzet was niet goed genoeg op maat.

Daardoor hield Go Ahead zeker een halfuur stand, maar toen was het uiteindelijk toch raak. Bas Kuipers maakte hands in het strafschopgebied, waarna scheidsrechter Jeroen Manschot het advies van de VAR opvolgde en de bal op de stip legde. De Lange zat nog in de goede hoek, maar Ricky van Wolfswinkel zijn penalty was prima, waardoor FC Twente dan eindelijk de verdiende voorsprong te pakken had.

Ondanks dat Go Ahead Eagles met wat meer lef toonde in het begin van de tweede helft, was het direct alweer wachten op de tweede Twentse treffer. De Tukkers creëerden een aantal goede mogelijkheden, maar het ontbrak aan nauwkeurigheid. Zo vloog een mooie knal van Michel Vlap net over, terwijl doelman De Lange zich onderscheidde door een schot van Joshua Brenet te keren.

FC Twente maakte het dus vooral zichzelf lastig, want de bezoekers uit Deventer bleven door de minimale voorsprong hoop houden op een beter resultaat in de Grolsch Veste. Na 65 minuten spelen kantelde de wedstrijd dan ook. Go Ahead Eagles nam zo nu en dan het initiatief over, nadat de thuisploeg had nagelaten de voorsprong te verdubbelen.

De thuisploeg werd zo nu en dan volledig teruggedrongen tot de eigen helft, maar een treffer van de Deventer ploeg bleef uit. De ploeg van René Hake had het in de eerste helft heel moeilijk, maar herstelde zich goed in de tweede helft. Genoeg voor een punt leek het niet te zijn, totdat Willumsson onderuit werd gehaald in het strafschopgebied.

Scheidsrechter Manschot moest opnieuw door de VAR naar de kant gehaald worden, waarna hij de bal op de stip besloot te leggen. Willumsson faalde niet vanaf elf meter en liet doelman Unnerstall kansloos. Daarmee behaalde Go Ahead Eagles een zeer verdienstelijk punt, terwijl FC Twente schade oploopt in de strijd om de bovenste plekken in de Eredivisie.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Twente: Lars Unnerstall 6, Joshua Brenet 6 (57. Luca Everink 5), Mees Hilgers 5,5, Robin Pröpper 6, Gijs Smal 6,5, Ramiz Zerrouki 6, Michel Vlap 7 )87. Julio Pleguezuelo -), Václav Cerny 6,5 (72. Daan Rots -), Sem Steijn 6 (71. Mathias Kjolo -), Virgil Misidjan 5,5 (86. Anass Salah-Eddine -), Ricky van Wolfswinkel 7.

Go Ahead Eagles: Jefrrey de Lange 6,5, Mats Deijl 6, Jamal Amofa 6,5, Jay Idzes 6 (88. Gerrit Nauber _), Bas Kuipers 5, Philipp Rommens 6 (87. Rashaan Fernandes -), Evert Linthorst 6 (60. Tesfaldet Tekie -) , Bobby Adekanye 6 (59. Sylla Sow -), Oliver Edvardsen 7, Willum Willumsson 7, Isac Lidberg 5,5 (60. Finn Stokkers -)

Man of the match: Willum Willumsson