Historisch WK-doelpunt Bale zorgt voor ongekende Welshe ontlading

21 november 2022, 22:12

De wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Wales op het WK in Qatar heeft geen winnaar opgeleverd. Een uitstekende start van de Amerikanen kreeg in de tweede helft geen passend vervolg. De Welshmen tapten na rust uit een ander vaatje en kregen door een benutte strafschop van Gareth Bale loon naar werken: 1-1. Het was voor Wales het eerste WK-doelpunt sinds 1958.

Ondanks de aanwezigheid van Bale had Wales in de eerste helft weinig in de melk te brokkelen. Na een kleine tien minuten zorgde een Welshman bijna voor het eerste doelpunt van de Verenigde Staten. Na een harde voorzet was het Joe Rodon die bijna in zijn eigen goal raakt kopte. In de rebound kon Wales-doelman Wayne Hennessey redding brengen op een kopbal van Josh Sargent.

De Verenigde Staten hadden in de eerste helft het beste van het spel en dat mondde uit in een goal van Timothy Weah. De zoon van voetballegende George Weah werd weggestuurd door Christian Pulisic en schoof de bal knap langs de uitkomende doelman Hennessey. Bale kwam in de eerste helft niet in het stuk voor bij Wales en veelzeggend was het uiten van zijn frustratie. Hij kreeg hiervoor een gele kaart van de scheidsrechter.

Het begin van de tweede helft werd er niet enerverender op, maar Wales groeide wel in de wedstrijd. Na een vrije trap die in de lucht bleef hangen, werd Ben Davies gevaarlijk, maar zijn kopbal werd knap gered door doelman Matt Turner. Nadat onder meer Sergiño Dest werd gewisseld, kantelde de wedstrijd doordat Walker Zimmerman in het strafschopgebied een domme overtreding beging op Bale. Uit de daaropvolgende penalty maakte de Welshe sterspeler de 1-1. De winnende treffer zat er niet meer in voor Wales en zo bleven beide ploegen steken op een gelijkspel.

Voor Amerika zat een overwinning er lange tijd, Wales zal blij zijn met het punt. Beide teams staan na één wedstrijd nu gelijk in Poule B. Wales maakt zich op voor de wedstrijd tegen Iran en de Verenigde Staten zullen hun borst nat moeten maken voor de clash tegen Engeland.