Opnieuw enorme WK-verrassing: Duitsland ten onder tegen Japan

23 november 2022, 16:06   Bijgewerkt: 23 november 2022, 16:14

Japan heeft in hun eerste wedstrijd op dit WK gestunt met een overwinning tegen Duitsland: 1-2. Ritsu Doan (voormalig speler van FC Groningen en PSV) en Takuma Asano waren de Japanse helden die hun land met hun doelpunten in extase brachten. Zo begint ook dit WK met een teleurstelling voor de Duitsers.

Na de deceptie van de afgelopen twee toernooien wilden de Duitsers eindelijk weer eens wat laten zien op een groot toernooi. In 2014 werd de WK-beker gepakt, maar in 2018 kwam Duitsland de groepsfase niet eens door. Onder Hansi Flick was de hoop hoog, maar in absolute bloedvorm verkeerde de ploeg voorafgaand aan dit WK niet, gezien de slechte resultaten in de Nations League. De Duitsers namen dan ook gelijk het heft in handen in de beginfase van het duel en probeerden het spel te maken, waar Japan vooral loerde op de counter.

Lang kwam Duitsland echter maar moeizaam door de Japanse defensie heen, totdat Joshua Kimmich met een lange steekbal David Raum bereikte, die daarna door doelman Shuichi Gonda onderuit werd gehaald. De daarop volgende strafschop werd benut door Ilkay Gündogan: 1-0. Hierna kreeg Duitsland nog meer controle over de wedstrijd en werden de Japanse counters schaarser. Tot veel sensatie leidde dit niet, waar de Duitsers vooral een positiespelletje aan het spelen waren. Kort voor rust leek Kai Havertz de score te verdubbelen, maar hij deed dit vanuit buitenspelpositie.

Zo hadden de Japanners in het tweede bedrijf nog een sprankje hoop op een positief resultaat. Er was wel meer balbezit voor Japan en zo oefenden ze meer druk uit, maar onder leiding van Antonio Rüdiger werden de pogingen lang vrij eenvoudig onschadelijk gemaakt. Wel kon Duitsland hierdoor via Jamal Musiala en Serge Gnabry meerdere malen gevaarlijk worden, maar steeds lag Gonda in de weg. Zo bleef Japan in de wedstrijd en durfden ze steeds meer door te drukken, wat uiteindelijk werd beloond. Het was ex-FC Groningen en -PSV aanvaller Ritsu Doan met zijn invalbeurt een heldenrol verschafte en de bal uit de rebound tegen de touwen schoot: 1-1.

Zo lag de wedstrijd in de slotfase nog helemaal open en moest Duitsland weer komen. Japan gaf echter ook niet op en na een uitstekende actie Takuma Asano, die de bal daarna hard in het dak van het doel van Manuel Neuer joeg, kwamen de Duitsers zowaar op een 1-2 achterstand. Hierna moest Japan met man en macht verdedigen om het Duitse slotoffensief te overleven. Daar slaagde het met vereende krachten in en zo zorgde niet alleen Saoedi-Arabië, maar ook Japan voor een stunt in hun eerste groepswedstrijd. Voor Duitsland belooft het nog een helse klus te worden om deze groepsfase, waarin later ook Spanje nog wacht, te overleven.