Gele kaarten gaan mogelijk rol spelen in ontknoping poule Oranje

29 november 2022, 11:11

Als Nederland en Ecuador hetzelfde resultaat behalen in hun laatste duel in de groepsfase van het WK, zullen de gele kaarten van beide ploegen het verschil maken. De landen hebben op nagenoeg alle tiebreakers hetzelfde, maar Oranje heeft één gele kaart en Ecuador drie.

Het onderlinge verschil begint eerst natuurlijk bij punten, daarna doelsaldo en daarna gescoorde doelpunten. Maar al die factoren zijn gelijk bij de twee landen, dus wordt er gekeken naar onderlinge resultaten. Maar ja, zowel de punten, als doelsaldo als onderlinge treffers zijn allemaal gelijk.

Pas de zevende tiebreaker is het aantal fair play-punten, bepaald door de FIFA. Een gele kaart is één punt, een indirecte rode kaart is drie punten en een directe rode kaart is maar liefst vier punten. De ploeg met de meeste punten trekt dan aan het kortste eind.

Stél dat Nederland en Ecuador halen hetzelfde resultaat én hebben hetzelfde aantal fair play-punten aan het einde van de groepsafse, dan wordt er gewoon geloot. De laatste keer dat dit gebeurde op een WK, was in 1990. Toen verloor Nederland de loting van Ierland, werd West-Duitsland getroffen in de volgende ronde en gingen de Oranje Leeuwen met 2-1 ten onder.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen