Klaassen stevent af op nieuwe basisplaats: "Logisch dat hij speelt"

3 december 2022, 10:54

Louis van Gaal koos in de eerste WK-wedstrijd tegen Senegal nog voor Cody Gakpo als tien, maar tijdens de laatste twee groepsduels kreeg Davy Klaassen de voorkeur op die positie. De Ajacied scoorde als invaller tegen Senegal en noteerde assists tegen Ecuador en Qatar. Hij is dus bezig aan een goed wereldkampioenschap. De verwachting is dat Klaassen ook tegen de Verenigde Staten aan de aftrap verschijnt. De Amerikaan Aron Jóhannsson vindt dat niet meer dan logisch.

Klaassen heeft evenals zijn teamgenoten bij Ajax een teleurstellende eerste seizoenshelft achter de rug. De aanvallende middenvelder was niet zeker van een basisplaats en slaagde er niet in het verschil te maken als hij wel het vertrouwen kreeg van Alfred Schreuder. In het Nederlands elftal bestaan er minder twijfels over Klaassen. Van Gaal is van begin af aan een fan van de Ajacied. Dat blijkt dit WK. Klaassen heeft zich in het elftal gespeeld en lijkt zijn plek voorlopig niet uit handen te gaan geven.

Jóhannsson, die in het verleden actief was bij AZ, speelde in het seizoen 2018/19 samen met Klaassen bij Werder Bremen. De aanvaller is onder de indruk van de Nederlander. "Hij speelt altijd zuiver. Simpele ballen, veel beweging. Het is niet moeilijk om te zien waarom Ajax hem heeft teruggehaald, want het is een typische Ajax-speler", klinkt het namens Jóhannsson bij Voetbal International. Bij het Nederlandse publiek is Klaassen regelmatig het mikpunt van kritiek. Hij zou aan de bal te weinig toevoegen. Daar is Jóhansson het niet mee eens. "Hij is zo goed, hoe hij beweegt en hoe makkelijk hij speelt. Het is grappig dat je soms niet eens in de gaten hebt hoe goed hij is. Hij laat moeilijke keuzes er makkelijk uitzien. Logisch dat hij speelt."

Berghuis

Klaassen is niet de enige huidige Oranje-international die indruk heeft gemaakt op Jóhannsson. Ook Steven Berghuis krijgt de complimenten. Berghuis en Jóhansson kennen elkaar van hun gezamenlijke periode bij AZ. "Ik had Steven al eerder in de basis van het Nederlands elftal verwacht. Maar hij had een moeilijke tijd bij Watford. Steven heeft ontzettend veel talent, hij is een van de beste linkspoten met wie ik in mijn carrière heb gespeeld. Het verbaast mij totaal niet dat hij dit niveau aantikt", aldus Jóhannsson.

In het Nederlands elftal zal Berghuis zich terug moeten knokken in de basis. De linkspoot van Ajax kon tijdens het eerste groepsduel met Senegal nog wel rekenen op een basisplaats, maar moest in de wedstrijden tegen Ecuador en Qatar genoegen nemen met een invalbeurt. Hoewel hij tegen Qatar een goede indruk maakte als invaller, wordt hij tijdens het achtste finaleduel met de VS niet in de basis verwacht. Van Gaal lijkt opnieuw te gaan kiezen voor Marten de Roon.

Lees ook: Dit is de vermoedelijke opstelling van Oranje tegen de VS

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen