Onzichtbare uitblinker bij Oranje: hoogste sprintsnelheid

4 december 2022, 23:14   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Bij het Nederlands elftal is Nathan Aké (27) een van de verrassingen van het WK tot dusver. De linkspoot is een vaste kracht in de achterhoede van Oranje en deed vrijwel elke minuut mee. In de statistieken blijkt ook dat hij een van de uitblinkers is in het elftal van Louis van Gaal.

De Volkskrant vindt dat Aké zelfs een hoofdrol vervult in het team van Oranje. De ochtendkrant noemt hem 'een van de betrouwbaarste krachten in het Nederlands elftal'. Met 33,3 kilometer per uur is hij bijvoorbeeld de verdediger met de hoogste sprintsnelheid dit WK van Nederland, boven Denzel Dumfries, die aan de rechterflank vaak in het oog opkomt.

Maar ook in balbezit is Aké een van de uitblinkers. 'Zo liet geen speler op het gehele toernooi in de eerste twee speelrondes meer geslaagde indribbelende acties (46) noteren, waarbij minstens 5 meter voorwaartse progressie werd geboekt in de spelopbouw', schrijft De Volkskrant. 'Aké is dit WK behalve een actieve dribbelaar ook een bijzonder betrouwbare passer gebleken. Zo leidt hij het Nederlands elftal tot dusver in verzonden passes (269), aangekomen passes (248) en passzuiverheid (92,2 procent).'

Lees ook: Mogelijke meevaller Oranje: drietal onzeker bij Argentinië

Ook tegen Amerika was Aké, die in de groepsfase tegen Senegal en Ecuador ook hoge cijfers noteerde, een van de uitblinkers. Van Arnold Mühren namens De Telegraaf kreeg hij een 7,5 voor zijn spel. 'Deze jongen doet echt weinig verkeerd in het hele toernooi. Net als Virgil sterk in de lucht, en het is voor het elftal en de speelwijze een enorme winst dat hij achter Daley Blind speelt', schrijft Mühren in zijn rapport.

'Die stond tegen de Amerikanen vaak verder naar voren en de ruimtes achter hem moet Nathan bespelen. Dat deed hij wederom voortreffelijk. In zijn geval is het een voordeel dat hij bij Manchester City gewend is om met drie man achterin te spelen en met dezelfde aanvallende backs te opereren. Dus is het spel van Oranje bij hem juist op zijn lijf geschreven', stelt de oud-international.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen