Nederlandse afvaardiging bij kwartfinale? "Doen wat Argentinië doet"

5 december 2022, 07:48   Bijgewerkt: 5 december 2022, 08:01

Al vanaf de eerste speelronde van dit WK is telkens de vraag of er een Nederlandse afvaardiging bij de wedstrijden  van Oranje aanwezig moet zijn. Dat is wel gebruikelijk, maar ligt dit toernooi gevoelig door de mensenrechtenschendingen in gastland Qatar. Of er bij de kwartfinale tegen Argentinië een delegatie aanwezig is, hangt af van wat de Argentijnen zelf doen.

Dat vertelde minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag. Als Argentinië een afvaardiging stuurt, gaat Nederland dat 'spiegelen', zo stelde ze. Verder wordt er per wedstrijd gekeken of er een vertegenwoordiging van de regering aanwezig zal zijn. Mocht het Nederlands elftal de finale halen, dan gebeurt dat sowieso.

Omdat het WK in Qatar zo omstreden is, is er al sinds voor de start van het toernooi veel discussie over of de Nederlandse regering vertegenwoordigd moet zijn op het toernooi. Aanvankelijk wilde de Tweede Kamer dat er helemaal geen Nederlandse afvaardiging aanwezig zou zijn, maar dit gebeurde toch. Nederland moet Qatar te vriend houden, omdat het land over vloeibaar gas beschikt. 

Conny Helder

Bij de laatste groepswedstrijd van Oranje tegen Qatar (2-0) was sportminister Conny Helder. Haar aanwezigheid was veelbesproken vanwege het OneLove-statement dat zij daar uit zou dragen. In plaats van een aanvoerdersband droeg zij een speldje, dat ook nog eens nauwelijks zichtbaar was door de sjaal die ze eroverheen droeg. Op die sjaal stond ook nog eens de tekst 'Never mind'. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen