'Reserve' Brobbey laat zich zien in oefenduel Ajax tegen Telstar

30 december 2022, 14:38

Ajax heeft vrijdagmiddag in een 120 minuten durend oefenduel op De Toekomst met 5-1 gewonnen van Telstar. Hoofdrolspeler was Brian Brobbey, die drie van de vijf treffers voor zijn rekening nam. Opvallend: dat deed als speler van de 'B-ploeg' die Alfred Schreuder na rust het veld in stuurde.

Hoeveel het zegt in een oefenduel tegen een ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie, is uiteraard maar de vraag. Toch is het opvallend dat Schreuder in de eerste helft vrijwel zijn gehele basiself het veld in stuurde. Uitzonderingen waren Kian Fitz-Jim, Lorenzo Lucca en - voor zover je hem tot de B-ploeg kunt rekenen - Mohamed Kudus. Lucca, Kudus en Dusan Tadic maakten met z'n drieën de voorhoede uit en wisselden hun rollen in die bezetting met elkaar af.

Het enige doelpunt van de eerste helft kwam van een middenvelder: 'mister 1-0' Davy Klaassen. Een matige voorzet van Tadic kwam via een verdediger toch voor zijn voeten, wat feilloos werd afgemaakt. Na een uur spelen verschenen tien andere namen - Remko Pasveer bleef staan - aan de aftrap. Onder hen veel jeugd- en reservespelers, maar ook namen als Steven Bergwijn, Steven Berghuis, Kenneth Taylor en dus ook Brobbey. Waar de aanvallers in het eerste uur niet tot scoren kwamen, was het Brobbey die zorgde dat Ajax na rust wel verder kon uitlopen.

Dat gebeurde pas in het laatste kwartier van de tweede helft, waarin het eerst Taylor was die zich oog in oog met de keeper collegiaal toonde en de bal afgaf aan de spits. Hij schoot daarop hard binnen. Kort daarna viel ook de 3-0 nog. Waar Francesco Conceição aanvankelijk faalde, liet doelman Ronald Koeman de bal los en kon Brobbey alsnog binnenschieten.

Toen de wedstrijd na een tweede onderbreking nog een keer hervat werd voor het laatste halfuur, lukte het Ajax toch niet om de nul te houden. De ingevallen doelman Charlie Setford gaf een gevaarlijke bal aan Youri Regeer, die deze vervolgens verspeelde en waaruit Telstar 3-1 kon maken. De marge werd echter al snel weer drie doelpunten door een binnengekopte vrije trap door Olivier Aertssen. De vijfde treffer kwam wederom op naam van Brobbey, die na een slimme bal van Bergwijn opnieuw kon binnenschieten.