Wéér bizarre Lahoz-show bij pijnlijk puntverlies FC Barcelona

31 december 2022, 15:59   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De Spaanse scheidsrechter Mateu Lahoz ligt in Nederland onder een vergrootglas sinds de WK-wedstrijd tussen Nederland en Argentinië, waar hij een absolute hoofdrol vervulde. Maar de leidsman is het nog zeker niet verleerd, zo bleek zaterdagmiddag tijdens de derby tussen FC Barcelona en Espanyol. Binnen enkele minuten trok de arbiter driemaal (!) rood, waarvan eentje weer werd teruggetrokken door de VAR, in het duel dat onbeslist eindigde (1-1).

Tot een kwartier voor tijd leek FC Barcelona af te stevenen op een overwinning in de derby tegen Espanyol. Via een vroege kopbal van Marcos Alonso werd de score al na acht minuten geopend en de formatie van Xavi – met Frenkie de Jong in de basis – had het eigenlijk heel het duel goed op de rit, maar een kwartier voor tijd ging het alsnog compleet mis mede dankzij de leidsman van dienst.

Aanleiding voor de onrust tijdens de derby was de strafschop voor Espanyol, die niet als onterecht bestempeld kon worden. Joselu schoot een kwartier voor tijd door het midden de gelijkmaker binnen op het moment dat er vijf gele kaarten getrokken waren tot dusver.Daarna ging het hard: eerst kreeg Alba geel voor een duwtje in een opstootje, twee minuten later kreeg hij opnieuw geel wegens commentaar op de leiding en dus rood.

En dus waren de bezoekers plots aan de winnende hand, maar in een counter (nog geen drie minuten na de rode prent voor Alba) kreeg Espanyol twee rode kaarten in één aanval. Vincius Costa haalde de tegenaanval eruit en kreeg daarvoor zijn tweede geel, maar Leandro Cabrera kreeg een directe rode prent voor het tegen het hoofd tikken van Lewandowski. De VAR vond rood te zwaar en liet Lahoz naar de kant komen: het besluit werd teruggedraaid.

Mogelijk had de Poolse treffer wat last van zijn hoofd, want in het laatste deel van de wedstrijd was Lewandowski nog een aantal keer dicht bij de winnende goal, maar scoorde niet. Scoren deed Lahoz qua kaarten wel, want in het laatste kwartier gaf de coach nog negen (!) spelers geel en ook coach Xavi ging op de bon omdat hij vond dat Lahoz nog een keer rood had moet trekken. Dat gebeurde niet: het eindigde 10 tegen 10 en in de stand kon je aan beide kanten een nul eraf halen: 1-1.