Tops en Flops: matige topclubs, FC Volendam en Veerman

9 januari 2023, 10:00

We hebben er bijna twee maanden op moeten wachten, maar er wordt eindelijk weer gevoetbald in de Eredivisie. De eerste speelronde van het nieuwe kalenderjaar werd er meteen eentje om niet snel te vergeten. Ajax, AZ, Feyenoord én PSV zijn immers met puntenverlies aan het tweede deel van dit seizoen begonnen. Bovendien boekte FC Volendam een verrassende overwinning in Leeuwarden. Dit zijn onze Tops en Flops van speelronde 15.

Tops

Jasper Cillessen

Toen Louis van Gaal op 11 november zijn selectie voor het WK in Qatar bekend had gemaakt, ging het opvallend genoeg vooral over een speler die er níét bij zat. Wie dacht dat Jasper Cillessen de eerste doelman zou worden van het Nederlands elftal, kwam bedrogen uit. Van Gaal had Cillessen zelfs helemaal niet nodig. De goalie van NEC ontbrak in de 26-koppige spelersgroep en moest de verrichtingen van zijn landgenoten volgen voor de televisie. Cillessen reageerde in de laatste wedstrijd voor de WK-break al met een goed optreden tegen RKC Waalwijk en is ook het nieuwe kalenderjaar uitstekend begonnen. NEC had zondagmiddag vooral aan haar doelman te danken dat er een punt werd gepakt tegen Ajax. Cillessen maakte indruk met onder meer een katachtige reflex op een kopbal van Edson Álvarez in de eerste helft.

FC Volendam

Blijdschap en vooral opluchting, dat maakte de promotie naar de Eredivisie los bij FC Volendam. Na jaren afwezigheid maakten de Volendammers een paar maanden geleden hun rentree op het hoogste niveau. De eerste seizoenshelft werd er echter een om heel snel te vergeten. FC Volendam wist in veertien wedstrijden slechts één keer te winnen en kreeg van alle clubs de meeste doelpunten om de oren. In de winterstop moest de basis worden gelegd voor het herstel, maar rustig was het geen moment in Volendam. De FC is desondanks uitstekend begonnen aan het tweede deel van dit seizoen. De promovendus boekte zondag haar tweede zege van het seizoen. Een hele fijn, want er werd met 0-3 gewonnen bij concurrent SC Cambuur.

Jens Toornstra

In aanloop naar het treffen tussen FC Utrecht en Feyenoord ging het vooral over de afwezigen bij de Rotterdammers. Trainer Arne Slot kon in de Domstad geen beroep doen op Gernot Trauner én Quinten Timber. Voor laatstgenoemde was het extra zuur dat hij de competitiehervatting moest missen; hij droeg vorig seizoen immers nog het shirt van FC Utrecht. Jens Toornstra kwam zondag wél in actie tegen zijn oude werkgever. Toornstra speelde liefst 313 wedstrijden voor Feyenoord. Uitgerekend de middenvelder opende al na drie minuten de score. Het was pas zijn eerste treffer van dit seizoen. Alsof het zo moest zijn…

FC Twente

Ajax, Feyenoord en PSV worden genoemd als de belangrijkste titelkandidaten, terwijl in AZ een serieuze uitdager wordt gezien. Het gaat eigenlijk veel te weinig over FC Twente. Waar Ajax, AZ, Feyenoord en PSV in de eerste speelronde van 2023 allemaal punten verspeelden, daar boekte FC Twente een eenvoudige 2-0 overwinning op FC Emmen. Daardoor hebben de Tukkers slechts één punt minder dan Ajax en PSV. Komend weekend staat de kraker tussen Ajax en FC Twente op het programma. Kijk er niet vreemd van op als de ploeg van Ron Jans er in Amsterdam met de drie punten vandoor gaat…

Go Ahead Eagles

Weinig mensen hadden verwacht dat Go Ahead Eagles in het afgelopen seizoen de nacompetitie zou ontlopen. Maar de ploeg uit Deventer kreeg het toch voor elkaar. Door een slechte reeks in de slotfase van het seizoen werd het nog even spannend, maar Go Ahead Eagles eindigde uiteindelijk op een knappe dertiende plaats. Het heeft er momenteel alle schijn van dat de club die prestatie op z'n minst gaat evenaren. De competitiestart was met vijf opeenvolgende nederlagen zeer teleurstellend, maar inmiddels is de ploeg van trainer Rene Hake al ruim vier maanden ongeslagen. Zaterdag werd er eenvoudig gewonnen van Fortuna Sittard, waardoor het linkerrijtje nadrukkelijk lonkt voor de Eagles.

Flops

De traditionele top drie

Na de nederlaag tegen AZ in de laatste speelronde van de eerste seizoenshelft was PSV er alles aan gelegen het tweede deel met een overwinning te beginnen. Maar de Eindhovenaren kwamen op eigen veld niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Sparta Rotterdam. Ajax schoot eveneens teleurstellend uit de startblokken. De Amsterdammers verspeelden zeven punten in hun laatste drie wedstrijden van 2022 en wisten ook op bezoek bij NEC niet te winnen. Gelukkig voor Ajax en PSV liet ook Feyenoord twee punten liggen. De koploper uit Rotterdam maakte pas in de laatste minuut van de reguliere speeltijd gelijk tegen FC Utrecht. Een matige hervatting dus van de traditionele top-drie.

Bekijk ook: Beelden: had PSV een strafschop moeten krijgen tegen Sparta?

Fortuna Sittard

Nadat Fortuna Sittard zich in het afgelopen seizoen pas op de laatste speeldag had verzekerd van een langer verblijf in de Eredivisie, moest dit seizoen alles anders. De Limburgers zijn ambitieus en dat bleek afgelopen zomer aan hun verrichtingen op de transfermarkt. Maar die hebben nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Fortuna Sittard wist van de laatste vijf competitiewedstrijden in 2022 er slechts één te winnen en is het nieuwe jaar begonnen met een kansloze nederlaag tegen Go Ahead Eagles. 'Dan heb je twee maanden aan een systeem, automatismen en een spelopvatting kunnen werken en dan kom je met dit op de proppen? Kans-loos!', schreef een teleurgestelde Fortuna-supporter op Twitter.

FC Groningen

Dat het lek bij FC Groningen nog lang niet boven is, werd in de winterstop al duidelijk. De oefenduels met Spezia en Almere City werden beiden met 2-0 verloren en de zoektocht naar een opvolger voor de ontslagen Franck Wormuth duurde veel langer dan gehoopt. De nieuwe hoofdtrainer Dennis van der Ree heeft nog genoeg werk te verrichten. Dat werd ook duidelijk in de uitwedstrijd tegen Excelsior (1-0 nederlaag). Ja, Van der Ree moest inderdaad dealen met schorsingen en een waslijst aan blessures. Daar houdt de ranglijst echter geen rekening mee. Door de nederlaag in Rotterdam en de overwinning van FC Volendam is het verschil tussen FC Groningen en plek zeventien nog maar drie punten. En dan komt komend weekend ook nog eens koploper Feyenoord op bezoek…

Joey Veerman

Na het vertrek van Cody Gakpo naar Liverpool zullen andere spelers moeten opstaan bij PSV. Joey Veerman is daar één van. De middenvelder sprak zijn verbazing uit over het feit dat hij door Van Gaal niet werd opgenomen in de voorselectie voor het WK in Qatar, maar hij slaagde er tegen Sparta niet in het tegendeel te bewijzen. Veerman is inmiddels 24 en een jaar speler van PSV, maar hij wisselt nog té vaak goede wedstrijden af met slechte. In de thuiswedstrijd tegen Sparta kon hij wederom het verschil niet maken en werd hij volkomen terecht naar de kant gehaald door Ruud van Nistelrooij. Veerman reageerde uiterst gefrustreerd op zijn wissel. Hij leek het duidelijk niet eens te zijn met de beslissing van zijn trainer. Het wordt toch eens tijd dat iemand Veerman een spiegel voor gaat houden, want het is zeker niet de eerste keer dat hij zich zo laat kennen…

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen