Memphis, Ajax en meer: vijf belangrijke zaken voor Koeman

13 januari 2023, 10:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Op 24 maart maakt Ronald Koeman zijn rentree als bondscoach van het Nederlands elftal. Het restant van de maand januari belooft ook voor de opvolger van Louis van Gaal belangrijk te worden. Vindt Memphis Depay een nieuwe club? Keert Georginio Wijnaldum terug binnen de lijnen? Prangende vragen voor Koeman. FCUpdate.nl zet een aantal mogelijk cruciale zaken voor Oranje en zijn bondscoach op een rijtje. 

De toekomst van Memphis

In januari van club wisselen is niet zonder risico, maar soms kun je gewoon niet anders. Wat dat betreft zal iedereen het begrijpen als Memphis Depay deze maand de deur van het Spotify Camp Nou achter zich dichttrekt. De situatie van Memphis bij FC Barcelona is uitzichtloos. Trainer Xavi Hernández zei weliswaar dat hij de Nederlander nodig zou hebben, maar de geloofwaardigheid daarvan kon afgelopen weekend al in twijfel worden getrokken. Zelfs bij afwezigheid van Robert Lewandowski hoefde Memphis niet op speeltijd te rekenen. De aanvaller heeft in het Nederlands elftal nog steeds het stempel onmisbaar en dat zal onder Koeman waarschijnlijk niet anders zijn. De nieuwe bondscoach, die Memphis in 2021 zelf naar Barcelona haalde, zal daarom hopen dat de speler deze maand een nieuwe werkgever vindt. Atlético Madrid heeft naar verluidt wel oren naar zijn komst.

Het herstel van Wijnaldum

Waar Louis van Gaal in een 3-4-1-2-systeem het beste uit zijn elftal dacht te halen, is het nog maar de vraag of Koeman op dezelfde voet verder gaat. Het valt niet uit te sluiten dat de nieuwe bondscoach gewoon weer met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers gaat spelen. Naar de filosofie van de Hollandse School won Oranje onder leiding van Koeman in 2018 van Duitsland én Frankrijk (op 24 maart de tegenstander). Belangrijke rollen waren er toen weggelegd voor Memphis en Georginio Wijnaldum. Memphis stond in de spits, Wijnaldum daarachter. De twee vormden een geweldig duo. Grote kans dat Koeman die combinatie in ere wil herstellen. Daarvoor is hij natuurlijk wel afhankelijk van de vorm van Memphis, maar ook de fitheid van Wijnaldum. De middenvelder liep in augustus een gebroken scheenbeen op, waardoor hij inmiddels bijna een half jaar aan de kant staat. Zijn rentree binnen de lijnen leek aanstaande, maar Wijnaldum kreeg eerder deze week te maken met een terugslag. Voor Wijnaldum, AS Roma, Oranje én Koeman is het te hopen dat de speler niet nóg langer moet wachten op zijn terugkeer.

Lees ook: 'Koeman en Mourinho krijgen slecht nieuws; terugslag Wijnaldum'

Het Engelse avontuur van Gakpo

Weinig Oranje-spelers slaagden er tijdens het afgelopen WK in Qatar in hun niveau te halen. Cody Gakpo was een van de lichtpuntjes in het elftal van Louis van Gaal. De Eindhovenaar had een uitstekende eerste seizoenshelft achter de rug bij PSV en trok die lijn door op het hoogste podium. Gakpo nam in Qatar de laatste twijfels weg. Waar de Europese topclubs in de zomer nog niet durfden toe te slaan, telde Liverpool vlak voor de jaarwisseling tientallen miljoenen euro's neer om de aanvaller naar de Premier League te halen. Gakpo debuteerde afgelopen zaterdag op Anfield en maakte meteen een goede indruk. Voor Oranje en Koeman is het te hopen dat Gakpo veel minuten blijft maken en het hoge niveau van de voorbije maanden weet vast te houden. Alles wijst er namelijk op dat hij de komende jaren de kar moet gaan trekken in het Nederlands elftal.

De vorm van de Ajacieden

Van Gaal baarde in november opzien door liefst zeven Ajacieden op te nemen in zijn WK-selectie. Het hadden er nóg meer kunnen zijn, ware het niet dat Devyne Rensch en Brian Brobbey de laatste schifting niet overleefden. De keuze voor al die spelers van de regerend landskampioen van Nederland maakte de nodige tongen los. Ajax beleefde immers een rampzalige eerste helft van het seizoen. Zelfs Jurriën Timber zakte regelmatig door het ijs, terwijl spelers als Davy Klaassen, Steven Berghuis en ook recordaankoop Steven Bergwijn niet aan de collectieve malaise wisten te ontsnappen. De start van de tweede seizoenshelft belooft niet zo snel verbetering, al zal Koeman stiekem toch hopen dat Alfred Schreuder de boel op korte termijn op de rails krijgt en de internationals van Ajax hun goede vorm terugvinden. Koeman heeft er immers geen geheim van gemaakt fan te zijn van een aantal Ajacieden. "Volgens mij ga je een geweldige toekomst tegemoet. Vanaf maart 2023 ga ik het van dichtbij bekijken", zei Koeman in augustus tijdens de Eredivisie Awards tegen Timber, terwijl hij een maand eerder al lovend was over Bergwijn.

Lees ook: Toekomstig bondscoach Koeman onder de indruk: "Dan is hij nog gevaarlijker"

Keeperskwestie

Onder Van Gaal hield de keeperskwestie het land druk bezig. Dat hielp de bondscoach grotendeels zelf in de hand. Justin Bijlow, Mark Flekken, Jasper Cillessen, Remko Pasveer kregen in aanloop naar het WK allemaal een kans onder de lat. Maar tijdens het eindtoernooi in Qatar waren Flekken en Cillessen niet eens van de partij, zaten Bijlow en Pasveer op de bank en werd het doel verdedigd door Andries Noppert. Als één van zijn eerste taken als opvolger van Louis van Gaal zal Koeman duidelijkheid moeten zien te verschaffen over de positie onder de lat. Hij heeft vooralsnog niks te klagen. Bijlow nadert zijn niveau van vorig seizoen, Cillessen keepte een uitstekende wedstrijd tegen Ajax en Flekken maakt het hele seizoen al een goede indruk. Koeman zal hopen dat de keepers hun goede vorm kunnen doorzetten. Misschien dat de discussie dan eindelijk verstomt…

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen