AZ neemt voortouw in strijd bovenin met zege op Heerenveen

14 januari 2023, 20:46

Voor de zevende keer op rij heeft AZ zaterdagavond drie punten gepakt op bezoek bij sc Heerenveen. Daarvoor had het aan twee doelpunten genoeg, ook omdat de Friezen met nog een kwart wedstrijd te gaan een penalty misten. De goals van AZ waren wonderschoon; Dani de Wit kopte prachtig raak en Tijjani Reijnders rondde een heerlijke combinatie simpel af. Door de zege voert AZ de druk op de concurrentie weer op.

Met het ingaan van deze speelronde bedroeg de achterstand van AZ op koploper Feyenoord slechts vier punten; PSV en Ajax bevonden zich maar een punt boven de Alkmaarders. Al deze concurrenten verspeelden vorige week ook punten, waardoor het gelijkspel tegen Vitesse voor AZ dubbel aanvoelde: niet ingelopen, maar ook niet verder op achterstand geraakt. Nu de nummer vijf van de Eredivisie dit weekend als eerste in actie kwam, was de wedstrijd tegen sc Heerenveen een mooie kans om de andere ploegen onder druk te zetten.

AZ maakte in het kletsnatte Friesland direct de indruk dat het niet van plan was om opnieuw puntverlies te lijden. Het overtuigende begin kreeg echter geen passend vervolg, Pavlidis miste een enorme kans en daarna zakte het tempo uit de wedstrijd. Tot plots middenvelder De Wit schitterend raak kopte uit een voorzet van Jens Odgaard. Met zijn kwaliteiten liet hij zien waarom AZ meedraait bovenin. De treffer van De Wit was de enige voor de pauze.

De rust duurde wat langer dan gebruikelijk, en dat was voor sommige supporters misschien maar goed ook. Al na 24 seconden sloeg AZ namelijk toe via Reijnders. Net als in de eerste helft was het team van Pascal Jansen scherp gestart, en nu leidde dat wel tot een goal. Heerenveen, dat voor rust slechts één keer tussen de palen schoot, werd na balverlies zoek gespeeld en moest uit die combinatie meteen de 0-2 slikken.

Dat was nog niet de nekslag voor Heerenveen, maar als het daarna nog wat had gewild, had Amin Sarr de verkregen penalty moeten benutten. Met nog een minuut of twintig te gaan mocht de spits aanleggen vanaf elf meter en net als eerder dit seizoen miste hij. Keeper Hobie Verhulst koos de goede hoek en redde. De zege van AZ kwam dus niet meer in gevaar, waardoor de Alkmaarders in ieder geval voor even plek twee overnemen en kunnen afwachten wat de concurrentie doet.

Man of the Match: Hobie Verhulst