AZ beëindigt ongeslagen reeks Go Ahead en is virtueel koploper

25 januari 2023, 20:42   Bijgewerkt: 26 januari 2023, 10:11

AZ heeft woensdagavond een eenvoudige zege geboekt op Go Ahead Eagles. Mede dankzij een uitstekende wedstrijd van Yuki Sugawara wonnen de Alkmaarders met 1-4 en zijn ze voor even koploper van de Eredivisie. Voor Go Ahead is er een einde aan een indrukwekkend ongeslagen reeks gekomen. De ploeg van René Hake was maar liefst elf duels ongeslagen.

AZ zag dinsdagavond concurrent PSV verliezen van FC Emmen en kon tegen Go Ahead uitstekende zaken doen in de top van de Eredivisie. In Deventer moest de ploeg van Pascal Jansen het wel doen zonder de geblesseerde Dani de Wit. De middenvelder die tegen Fortuna nog goed was voor het openingsdoelpunt is geblesseerd en werd vervangen door Djordje Mihailovic. Thuisploeg Go Ahead Eagles was bezig aan een zeer knappe serie. De Deventenaren waren al elf duels op rij ongeslagen en stonden voorafgaand aan het duel met AZ op een tiende plaats. Afgelopen weekend kwam de ploeg van René Hake niet in actie omdat het duel met RKC Waalwijk werd afgelast door de winterse omstandigheden. 

De openingsfase de wedstrijd leverde geen spektakel op in De Adelaarshorst. AZ kwam er niet uit en was zoekende naar gevaarlijke momenten. Het eerste echte gevaar kwam zelfs op naam van de thuisploeg. Oliver Edvardsen speelde zich goed vrij, maar zag zijn inzet geblokt worden. De Deventenaren zetten zo'n vijf minuten fanatiek aan, maar daarna nam AZ het heft weer in handen. Onder leiding van Jens Odgaard en Tijjani Reijnders moest Eagles-doelman Jeffrey de Lange voor het eerst handelend optreden.

Echte spitsengoal

De derde keer dat AZ gevaarlijk werd leverde het een doelpunt op. Yuki Sugawara werd vrijgespeeld aan de rechterkant en kon de bal hard en laag voorgeven op spits Vangelis Pavlidis. Laatstgenoemde kwam uitstekend voor zijn man en prikte de 0-1 binnen. Even later was diezelfde Pavlidis en later Pantelis Hatzidiakos zelfs dicht bij de verdubbeling van de score. Tot aan de pauze bleef het bij 0-1.

Virtueel koploper

"Wij staan bovenaan", klonk het vanuit het uitvak. Door de voorsprong steeg AZ virtueel naar de koppositie in de Eredivisie. In de tweede helft hielden de Alkmaarders de eerste plek vast. Na 57 minuten leek de ploeg van Pascal Jansen de wedstrijd al te beslissen. Doelpuntenmaker Pavlidis kreeg de bal bij Sugawara, die op zijn beurt opnieuw een ploeggenoot voor het doel kon zetten. Dit keer was het winterstop-nieuwkomer Mihailovic die de bal van dichtbij kon binnenkoppen: 0-2. De vervanger van De Wit verdubbelde de score.

Met nog een dik uur op de klok en een riante 0-2 voorsprong leek het een kwestie van uitspelen voor de Alkmaarders. Go Ahead probeerde met opportunistisch voetbal een slotoffensief eruit te persen. Via invallers Federico Mattiello en Finn Stokkers was de ploeg van René Hake het dichtst bij een aansluitingstreffer, maar die goal kwam er niet. Het werd zelfs nog erger voor de Eagles, toen Sugawara zijn geweldige wedstrijd bekroonde met een goal. De rechtsback was al twee keer belangrijk met een assist en zorgde in de 86ste minuut voor de beslissing. Diezelfde Sugawara gaf in de blessuretijd wel een strafschop weg. Willum Thór Willumsson benutte de penalty, maar verder dan dat kwam Go Ahead niet meer. Zico Buurmeester zorgde zelfs nog voor de 1-4.

Man of the Match: Yuki Sugawara

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen