Europese top heeft miljardenschuld, Eredvisie positieve uitzondering

11 februari 2023, 12:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Waar Europese voetbalclubs de afgelopen jaren miljarden euro's aan schulden opbouwen, zijn Nederlandse en Duitse clubs de positieve uitzondering op de regel. Dat blijkt uit het jaarrapport van de UEFA, zoals gebracht door Corriere dello Sport.

De totale schuld van alle Europese clubs is gegroeid met meer dan één miljard euro, alleen al in de grote vijf competities staan de clubs samen voor zeveneneenhalf miljard euro in het rood. De grootste schulden zijn terug te vinden in Spanje, daar bedraagt de gezamenlijke schuld tweeënhalf miljard euro. De Nederlandse en Duitse clubs zijn praktisch schuldenvrij, blijkt uit het rapport.

Drie clubs verantwoordelijk

De Italiaanse Serie A heeft een schuld van ruim één miljard euro, maar drie clubs nemen 90% daarvan voor hun rekening. Inter (390 miljoen), Roma (271 miljoen) en Juventus (223 miljoen) zijn de verreweg de grootste uitschieters. Het is sowieso code rood in het land, want de beschuldigingen van financiële wanorde en creatieve boekhouding vallen om de haverklap aan het adres van de Italianen. Juventus kreeg dit seizoen al te maken met een forse puntenaftrek en hangt mogelijk nog meer en zwaardere sancties boven het hoofd. 

Schulden door stadions 

Maar de club met de hoogste schuld komt niet uit Italië, maar Engeland. Tottenham Hotspur heeft in 2019 een nieuw stadion geopend, daarvan liepen de kosten richting de één miljard euro. Real Madrid bouwt ook aan een nieuw onderkomen en heeft 967 miljoen euro schuld. Barcelona maakt met 841 miljoen euro het podium compleet, maar de Catalanen hebben al jaren financiële problemen. 

Lees ook: 'Barcelona komt met opmerkelijke verkoop tegen financiële problemen'

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Koningtoto
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

En maar blijven toestaan, gewoon niet toelaten aan Europese competities met zulke hoge schulden. Is gewoon vervalsing en oneerlijk.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen