FC Volendam blijkt op emotionele dag veel te sterk voor lamlendig Vitesse

18 februari 2023, 18:23   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De bestuurlijke onrust bij FC Volendam heeft geen impact op het veldspel van de ploeg van Wim Jonk. Voor eigen publiek won Volendam zaterdag met 2-0 van Vitesse, waardoor het een belangrijke overwinning bijschreef in de strijd tegen degradatie.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd vuurwerk afgestoken en klonk applaus voor Wim Kras, het overleden clubicoon van Volendam. Na negentien minuten [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/414754/supporters-vitesse-brengen-na-negentien-minuten-eerbetoon-aan-atsu/,_blank,stonden de supporters van beide ploegen stil] bij het overlijden van Christian Atsu, die in het seizoen 2013/14 voot Vitesse speelde. Tussen de eerbetonen door viel het eerste doelpunt van de wedstrijd: na een voorzet van Francesco Antonucci nam Daryl van Mieghem de bal uit de lucht; door een aanraking van Nicolas Isimat-Mirin was doelman Kjell Scherpen kansloos.

Acht minuten voor de rust trof Gaetano Oristanio de paal, maar halverwege de tweede helft kwam Volendam toch op een 2-0 voorsprong. Na een fraai hakje van Henk Veerman volgde een voorzet van Josh Flint en gleed Van Mieghem de bal binnen. Voor het eerst in zijn loopbaan scoorde Van Mieghem tweemaal in één Eredivisie-wedstrijd. Dat deed hij uitgerekend in zijn eerste wedstrijd als basisspeler sinds 6 november (0-2 nederlaag tegen Feyenoord).

Vitesse was machteloos en mocht opgelucht ademhalen doordat Walid Ould-Chikh naliet om er 3-0 van te maken in een counter. In een één-op-één-situatie schoot de invaller naast. Volendam, nota bene zonder sterkhouders Filip Stankovic en Robert Mühren, had weinig moeite met de ballen die Vitesse het strafschopgebied in pompte en boekte een belangrijke overwinning, waarmee het een gat van vier punten slaat met FC Emmen. Later op de zaterdag komt de nummer zestien nog wel in actie tegen hekkensluiter FC Groningen.