FC Twente is het even kwijt en geeft zege weg tegen sc Heerenveen

4 maart 2023, 23:07   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

FC Twente is het even kwijt in de Eredivisie. Tegen sc Heerenveen werd zaterdagavond een 3-1 voorsprong nog weggegeven in de slotfase, door een late en fraaie treffer van Rami Kaib. Daardoor heeft de formatie van scheidend trainer Ron Jans slechts één van de laatste zeven officiële wedstrijden gewonnen.

FC Twente, lange tijd volsterkt ongenaakbaar in de eigen Grolsch Veste, trof in Heerenveen eveneens een ploeg met personele zorgen. Onder meer Ramiz Zerrouki en Joshua Brenet (uit de selectie gezet door Ron Jans) ontbraken aan Twente-zijde. Bij Heerenveen moesten onder anderen Sydney van Hooijdonk en Thom Haye passen.

Dat weerhield de Tukkers en de Friezen er niet van om het uitverkochte stadion te trakteren op een energieke eerste helft die pas echt tot leven kwam, nadat Twente-verdediger Mees Hilgers ongelukkig de gasten op voorsprong had gezet. Een Heerenveense corner werd pienter verlengd door aanvoerder Pawel Bochniewisz, waarna Hilgers onder druk van Jeffrey Bruma de bal de verkeerde kant in duwde. De Friese voorsprong had een minuut later al niet meer op het scorebord mogen staan, ware het niet dat de bedrijvige Sem Steijn geheel vrijstaand vanaf elf meter de bal hoog over joeg. Dankzij het eerste doelpunt in een jaar tijd van Robin Pröpper ging Twente alsnog met een 1-1 stand de rust in. De aanvoerder kopte een corner goed in de lange hoek achter doelman Xavier Mous.

De tweede helft was koud onderweg of FC Twente had haar gewenste voorsprong te pakken. De net ingevallen Marvin Ugalde was de defensie van Heerenveen te slim af en was met zijn tweede balcontact doeltreffend. Krap zeven minuten later wist de thuisploeg de voorsprong zelfs uit te breiden. Een prachtige aanval met aan de basis uitblinker Sem Steijn belandde via Ricky van Wolfswinkel bij de goed vrijgelopen Vaclav Cerny die beheerst afrondde (3-1).

Aan Heerenveen om te antwoorden en in de wedstrijd te blijven en dat deed het dan ook. Anas Tahiri gaf een prachtig balletje op de mee opgekomen linksback Milan van Ewijk die de 3-2 tegen de touwen schoot. Gesteund door de aansluitingstreffer had Heerenveen kansen op de gelijkmaker. Antoine Colassin, Pelle van Amersfoort en Rami Kaib kwamen dichtbij, maar Unnerstall lag in de weg of het vizier stond net niet goed afgesteld. Twente liet tussentijds na om in een op en neer golvend wedstrijdbeeld de zege vast te stellen. Van Wolfswinkel was dichtbij en datzelfde gold voor Ugalde, maar Joost van Aken wist op de lijn een doelpunt te voorkomen. Dat de thuisploeg naliet de nekslag uit te delen kwam ze duur te staan. In de 90e minuut was daar Rami Kaib die een corner op waarde wist in te schatten en knap de gelijkmaker en de 3-3 eindstand binnenkopte.

Voor Heerenveen uiteindelijk een gewonnen punt, daar waar Twente teleurgesteld afdroop en twee belangrijke punten als sneeuw voor de zon zag verdwijnen en het de laatste tijd sowieso wat minder is - de sfeer onderling incluis. Daarmee wordt het gat naar de nummer vier alleen maar groter. Volgende week gaan de Tukkers op bezoek bij Fortuna in Sittard. Heerenveen neemt het dan in eigen huis op tegen Ajax.

Man of the Match: Sem Steijn