Verbod op uitsupporters dichterbij: "Agenten lopen PTSS op bij wedstrijden"

18 maart 2023, 08:44   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het besluit van burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden om uitsupporters te weren bij alle wedstrijden van SC Cambuur, zou navolging kunnen krijgen in andere steden. Volgens politievakbond NPB zit het betaald voetbal 'heel dicht' tegen een algeheel verbod op uitpubliek aan. 

Om voetbalwedstrijden in (relatief) goede banen te leiden, is veel politiemankracht vereist. Tegelijkertijd is de politie 'nog steeds niet op volle sterkte' na de coronapandemie: men is veel personeel kwijt aan demonstraties, 'het festivalseizoen komt er weer aan' en daarnaast liggen er veel zaken op de plank. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, zegt in het Algemeen Dagblad dat de bond meermaals bij burgemeesters heeft aangedrongen om de maatregel te nemen die Buma nam in Leeuwarden. "We moeten keuzes maken."

"Nu het einde van het seizoen nadert, merk je dat de spanning toeneemt en niet alle supporters hun emoties de baas zijn", geeft hij aan. "Er hoeft nog maar een paar keer wat te gebeuren, en dan kun je niet anders dan het structureel zonder uitsupporters doen. Ik zeg dat niet graag, want ik ben een groot voetballiefhebber. Maar de grens is echt in zicht."

Lees ookCambuur haalt in statement hard uit naar burgemeester Buma

Buma hoopt zelf zijn maatregel te kunnen terugdraaien in de toekomst, maar schetst tegelijkertijd de ernst van de situatie. "Door de rellen van de afgelopen jaren weten we hoever geweld tegen de politie kan gaan, óók bij voetbalwedstrijden. Bij ons heeft een aantal agenten PTSS opgelopen rond een wedstrijd, omdat ze echt dachten dat ze er niet levend uit zouden komen. Je kunt het niet weer zover laten komen. Als de politie mij vertelt dat de organisatie van wedstrijden niet meer veilig kan, kan ik daarom niet anders dan luisteren."

Uit een publicatie van het Auditteam Voetbal en Veiligheid blijkt dat het aantal incidenten, voor zover bekend, niet explosief stijgt in de afgelopen jaren. De laatste meting dateert van 2021/22 en toen werd gemiddeld genomen bijna één incident (0,96) per wedstrijd waargenomen. Voor de coronapandemie lag dat cijfer op 0,95. Er wordt geregeld gesuggereerd dat het aantal incidenten is toegenomen sinds het begin van de pandemie, maar daar is dus geen hard bewijs voor. De politie houdt het erop dat er 'keer op keer' moet worden ingegrepen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Voetbalfanaat
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik kan het standpunt van de politie volledig begrijpen want dit is voor hen niet zo vol te houden. De fout ligt hier ook bij justitie omdat zij deze klootzakken die lopen te rellen niet hard genoeg aanpakken. De goedwillende supporters zijn de dupe van deze relschoppers (ik wil deze randdebielen ook geen supporters noemen want dat zijn ze niet).

BredaTillIDie
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Jan Struis stel je niet aan met je PTSD gejank, HBO salaris voor MBO 2 werk en zeer beperkt denkniveau.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen