Bezoek aan Robbeneiland maakt indruk bij Oranje

23 juni 2010, 21:45   Bijgewerkt: 23 juni 2010, 21:58

Na de opening van het Cruijff Court in achterstandswijk Hilbrow en de trainingsessie in de Durbanse township Kwamashu maakte Oranje vandaag kennis met nog een bijzonder stukje Zuid-Afrika. De selectie bracht een bezoek aan de gevangenis op Robbeneiland, waar oud-president Nelson Mandela jaren opgesloten zat.

Het bezoek was een idee van de bondscoach, zo liet Bert van Marwijk woensdag weten. "We hadden er tijd voor, omdat we toch pas in de avond hoefden te trainen. Ik vind het prima om zoiets te doen en het is voor de spelers goed om zulke dingen te zien. In de groep werd het uitstapje zeer gewaardeerd. Hoe ik dat merkte? Nou, het werd wel even heel stil, toen we door de poort liepen en de gevangenis zagen. Zeker omdat iedereen weet wat voor vreselijke dingen hier in het verleden gebeurd zijn."

Volgens Mark van Bommel kregen de spelers, voor aan het bezoek, uitleg over de historie van Robbeneiland. "Maar de meeste jongens waren daar echt wel van op de hoogte", zegt de middenvelder, die het goed vindt dat Oranje ook buiten het voetbal kennis maakt met Zuid-Afrika. "Er wordt soms een beeld geschetst van verwende voetballers. Het feit dat we hier zo'n Cruijff Court openen en naar Robbeneiland gaan, bewijst wel dat dat niet klopt. Voetbal is niet het enige waar we aan denken."

Na het bezoek aan Robbeneiland ging de knop echter weer om bij Nederland, benadrukt hij. "Want we zijn hier natuurlijk om te winnen van Kameroen."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen