De Guzman: "Nooit getwijfeld over Oranje"

20 maart 2013, 18:30   Bijgewerkt: 22 maart 2013, 07:57

Als vrijdag het Wilhelmus klinkt voor de wedstrijd van Nederland tegen Estland, staat er mogelijk één speler in een oranje shirt op het veld die niet mee kan zingen. Jonathan de Guzman kent het volkslied niet, geeft hij toe. “Maar ik wil het snel leren.” De geboren Canadees, die in 2005 als groot talent doorbrak bij Feyenoord, is het nieuwste stukje in de puzzel van bondscoach Louis van Gaal.

Het was 2008 en Jonathan de Guzman behoorde tot de voorlopige selectie van het Nederlands elftal. Toenmalig bondscoach Marco van Basten selecteerde hem als rechtsbuiten, de positie die De Guzman op dat moment bij Feyenoord bekleedde. De Guzman haalde de definitieve selectie niet en raakte uit beeld bij de nationale ploeg, tot vorige maand. Voor de wedstrijd tegen Italië zat hij voor het eerst bij de selectie. Als invaller maakte hij prompt zijn debuut en de kans is groot dat de rechtshalf komende vrijdag, als Nederland in de ArenA tegen Estland speelt, in de basis staat.

"Tegen Canada spelen lijkt me prachtig"

Pas dan, als hij minuten maakt in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland, is De Guzman officieel 'voetbalnederlander'. Want ondanks dat hij al meedeed tegen Italië, zou hij nu nog altijd mogen kiezen voor zijn geboorteland Canada. “Dat mag tot je een officiële wedstrijd speelt, oefenwedstrijden tellen niet mee”, weet hij.

Dat De Guzman dit jaar bij Oranje gekomen is, heeft alles te maken met zijn overstap naar Swansea City. Afgelopen zomer degradeerde hij na een 'rampjaar', zoals hij het zelf noemt, met Villarreal uit de Primera Division. Dat was Michael Laudrup, de coach van Swansea, niet ontgaan. Hij kende De Guzman nog uit hun gezamenlijke periode bij Real Mallorca en haalde de Nederlander op huurbasis binnen. “Laudrup ziet het in mij zitten, hij kent mijn kwaliteiten en weet wat ik kan brengen”, zegt De Guzman.

Segunda Division en Stoke City

Zeker nu Laudrup zijn contract bij Swansea onlangs verlengd heeft, wil De Guzman daarom niets liever dan voorlopig in Wales blijven. Sinds zijn vertrek bij Feyenoord in 2010 is hij drie keer van club gewisseld en daar heeft hij nu wel genoeg van. “Je wilt niet ieder jaar verhuizen, op zo'n manier heb je geen vaste basis”, zegt hij.

Dat hij zo graag bij de relatief kleine club uit Wales wil blijven, komt ook door de speelwijze die gehanteerd wordt. “Je hebt in Engeland ook clubs als Stoke City, daar raakt de bal bijna nooit de grond. Je moet 1.90 meter lang zijn om in dat team te kunnen spelen, denk ik. Als ik daar zou voetballen, zou het niets worden. Wij brengen met Swansea iets anders. We proberen goed, verzorgd te voetballen. Ik kan daar mijn eigen spel spelen.”

Niet zonder succes, want met Swansea won De Guzman vorige maand de League Cup. Dat gebeurde enkele weken nadat hij debuteerde in Oranje. “Het was een mooie maand voor me”, glimlacht de middenvelder. Het vervolg moet vrijdag komen, tegen Estland. Al heeft hij nog wel wat huiswerk. “Het volkslied, ja. Als Nederlander is het belangrijk om dat te kennen, dus ik wil het graag leren", zegt hij. De Guzman hoeft zich de komende twee dagen, tussen de trainingen door, dus niet te vervelen.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen