'Ajax-fans bedreigen en intimideren bestuur al jaren'

1 mei 2014, 08:40   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De directie en medewerkers van Ajax zijn al jaren het doelwit van bedreigingen vanuit de hard kern van de Amsterdamse club. Dit concludeerde De Volkskrant op basis van gesprekken met medewerkers van de club. De betrokkenen deden geen aangifte, waardoor de politie geen actie kon ondernemen.

Er werd gesproken met negen oud-bestuursleden, vier ex-medewerkers en drie personen die momenteel nog werkzaam zijn bij de club. Op basis van deze gesprekken kan er gesteld worden dat de intimidaties en bedreigingen vanuit de harde kern structureel zijn. De betrokkenen kiezen er niet alleen voor om anoniem te blijven, maar stappen ook niet naar de politie, omdat men bang is dat de problemen in dat geval verergeren.

De politie krijgt dus nauwelijks meldingen van de bedreigingen bij Ajax, maar zegt wel op de hoogte te zijn van de problematiek: "Dat directieleden en/of medewerkers in het verleden en het heden regelmatig zijn/worden bedreigd, is bij de politie bekend. Maar zonder medewerking van de betrokkenen kunnen wij als politie weinig", verklaart een woordvoerder.

Gedurende de afgelopen twee maanden werden minimaal twee personen bedreigd bij Ajax. Tot het doen van aangifte kwam het in beide gevallen niet. In de afgelopen vijftien jaar werd dit slechts twee keer gedaan: in 2005 stapte Arie van Eijden naar de politie en in 2012 deed Martin Sturkenboom hetzelfde.

Ajax laat middels een schriftelijke reactie weten dat het zich niet identificeert met het geschetste beeld. Het stelt dat er niemand uit de huidige directie bedreigd zou zijn en dat het ook niet bekend is met de bedreigingen uit het recente verleden. "Wij voeren met enige regelmaat overleg met vertegenwoordigingen vanuit de supporters en zien geen aanleiding hiermee te stoppen", luidt de reactie. Ook een woordvoerder van de Ajax Supporters Delegatie (ASD) zegt de problemen niet te herkennen.

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen