Blog vanuit Brazilië: do you think we're shit?

21 juni 2014, 16:05

In een barretje vlakbij mijn hotel in Rio de Janeiro kwam ik gisteravond drie Engelsen tegen. Heel moeilijk waren ze niet te herkennen, want iedere keer dat de samenvatting van Italië-Costa Rica op het grote scherm voorbij kwam, zakten ze ongeveer in elkaar van ellende.

Een shirt van de nationale ploeg van Engeland hadden de drie niet aan. Bewust niet, waarschijnlijk. Want waar Oranje na een week op dit WK al lachend doorgedrongen is tot de achtste finale, kunnen de Engelsen al naar huis. Na nederlagen tegen Italië en Uruguay had Engeland nog een theoretische kans om alsnog de volgende ronde te halen, maar de overwinning van Costa Rica op de Italianen maakte aan alle hoop een eind. Engeland ligt eruit, nog voordat het toernooi zijn beslissende fase ingaat. En dat doet pijn bij het voetbalgekke land en de fans die naar Brazilië gekomen zijn. De Engelse trots heeft plaatsgemaakt voor schaamte.

Twee van de drie Engelse mannen die ik tegenkwam waren supporter van Tottenham Hotspur, de derde van Notts County. Vol trots vertelde de Notts-fan dat zijn clubje de reden is dat het grote Juventus in het zwart-wit speelt en dat de League One-ploeg daarom in september 2011 de openingswedstrijd van het nieuwe Juventus-stadion mocht spelen. "We wonnen bijna!", brulde hij trots. De anekdote van de man klopt, want Juventus speelde tot 1903 in roze shirts. Volgens de overlevering kwam de club in 1903 via-via in contact met Notts, dat een doos met zwart-witte shirts opstuurde. Die kleuren draagt de Italiaanse club tot op de dag van vandaag.

De trots waarmee de man over 'zijn' Notts County sprak, verdween toen de nationale ploeg van Engeland ter sprake kwam. Een vriend van hem, één van de Tottenham-fans, nam het woord. Hij wilde wel eens weten hoe ik, als 'buitenlander', tegen de Engelse ploeg aankeek. "Even eerlijk hè", zei hij, "do you think we're shit?"

De manier waarop de man het vroeg, met een bijna wanhopige blik in zijn ogen, zei alles. Hij voelde zich, met Engeland, het lachertje van de voetbalwereld. Ik antwoordde dat Oranje, volgens mij, echt niet zomaar van Engeland zou winnen en dat de Engelsen misschien wat pech hebben gehad met hun loting, maar ik kon de mannen niet overtuigen. Engeland was shit, dat wisten ze zeker. "We zijn uitgeschakeld door Costa Rica", bromde de andere Spurs-fan, terwijl hij hoofdschuddend naar de feestende Costa Ricanen op de tv keek.

De drie mannen waren naar Engeland-Uruguay geweest en hebben ook tickets voor de wedstrijd tegen Costa Rica, op 24 juni in Belo Horizonte. Maar dat duel slaan ze over. "Ik ga naar huis en hang mijn kaartje voor die wedstrijd ergens op, zodat ik altijd kan zeggen dat ik daar niet naartoe gegaan ben. Ik ben er klaar mee", zei de Notts-fan. Hij wil dit WK zo snel mogelijk vergeten. "Nu maar hopen op een goed EK, over twee jaar."

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen