PEC Zwolle zet Ajax ook in duel om JC Schaal te kijk

3 augustus 2014, 19:54   Bijgewerkt: 3 augustus 2014, 21:28

Zo'n 3,5 maand na de legendarische overwinning in de bekerfinale, heeft PEC Zwolle landskampioen Ajax opnieuw een hak gezet. In de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal bleek de verrassende bekerwinnaar wederom te sterk voor de ploeg die het half april in de Kuip met maar liefst 5-1 versloeg. In de Amsterdam ArenA werd het zondag 1-0, Stef Nijland maakte vlak na rust het enige doelpunt.

De meest prestigieuze prijs van Nederland is het nooit geweest, de Johan Cruijff Schaal. Maar het lijkt wel alsof de prijs ieder jaar steeds minder status krijgt. Het imago van de trofee kreeg in aanloop naar de negentiende editie een nieuwe knauw, toen PEC Zwolle-coach Ron Jans liet weten dat hij de eerste competitiewedstrijd tegen FC Utrecht belangrijker vond dan dit duel. Hij zou een prijs, iets tastbaars dat tot in de eeuwigheid in de prijzenkast van zijn club zou staan, direct inruilen voor drie punten in een competitiepotje tegen FC Utrecht.

Het heilige vuur, dat normaal gesproken aanwezig is als een prijs op het spel staat, ontbrak vooral in de eerste helft volledig. Met name Ajax voetbalde uitermate rustig, alsof het een oefenpotje betrof. Met de nieuwelingen Arkadiusz Milik en Nick Viergever in de basis en Mike van der Hoorn en Kenneth Vermeer op de posities van WK-gangers Joël Veltman en Jasper Cillessen wist de ploeg voor rust maar één keer echt gevaarlijk te worden. Het gevaar kwam van Viergever, die na drie minuten door de Zwolse defensie glipte. De inzet van de oud-AZ'er rolde tegen de paal.

Dat Zwolle vlak na rust op voorsprong kwam, was gezien het spelbeeld dan ook allesbehalve onverdiend. De Zwolse uitblinker Kamohelo Mokotjo kreeg de bal vanaf de rechterkant van het veld bij Nijland, die onder Vermeer door diagonaal raak schoot. Een knappe goal van de oud-PSV'er, die onlangs nog te horen kreeg dat hij ondanks een doorlopend contract transfervrij mag vertrekken uit het IJsseldelta Stadion.

De goal van Nijland bleek voor PEC genoeg voor de winst. Ajax stelde ook na rust teleur en wist, tot teleurstelling van de redelijk gevulde ArenA, geen vuist te maken. Alleen Moisander was met een kopbal uit een vrije trap dicht bij de 1-1, maar Zwolle-keeper Diederik Boer redde fraai. Daar tegenover stond dat Zwolle via Drost nog een enorme kans op de 2-0 kreeg, zijn inzet kon net uit het Amsterdamse doel worden gekopt.

De Johan Cruijff Schaal is dus voor PEC Zwolle, voor het eerst in de geschiedenis van de club. Een prachtig succes voor de ploeg die tot twee jaar geleden in de Jupiler League speelde. Twee prijzen binnen vier maanden, het is geen kleinigheid. Nu vrijdag nog winnen van FC Utrecht, dan kan coach Jans écht tevreden zijn.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen