ORANJE IS HET LACHERTJE VAN EUROPA

13 oktober 2015, 22:36

Albanië, Noord-Ierland, Slowakije, Wales, IJsland, Turkije en Roemenië. Allemaal zijn ze er volgend jaar bij op het Europees kampioenschap in Frankrijk, evenals alle traditionele toplanden, maar Nederland ontbreekt. Oranje had dinsdag een wonder nodig om kans te houden op EK-deelname en dat bleef uit. De eerste voorwaarde daarvoor, zelf winnen van Tsjechië, bleek al teveel gevraagd voor de ploeg van coach Danny Blind. Oranje zette zichzelf volkomen voor schut door met 2-3 te verliezen van het tiental uit Tsjechië.

In de verte deed Nederland-Tsjechië vooraf een beetje denken aan Nederland-Letland, elf jaar geleden. Toen, in Portugal, was dat de laatste groepswedstrijd van het Europees kampioenschap. Oranje moest winnen van de Letten en hopen dat concurrent Duitsland punten zou morsen tegen een land dat de buit reeds binnen had, Tsjechië in dit geval. In Portugal volgde een miraculeuze ontsnapping, want Oranje won met 3-0 en kreeg hulp van de Tsjechen, die met 2-1 van Duitsland wonnen. Ditmaal moest Oranje zelf winnen van Tsjechië en hopen dat Turkije thuis zou verliezen van IJsland, dat reeds geplaatst was voor het eindtoernooi.

supporters fans

supporters fans

rood

rood

Met tien tegen elf was de opdracht voor Oranje in de tweede helft duidelijk: drie keer scoren. Dat zat er bij lange na niet in en dus deed de stand in Konya, waar Turkije en IJsland het tegen elkaar opnamen, geen moment ter zake. Het werd zelfs, ondanks de numerieke meerderheid, nog 0-3 voor de bezoekers uit Tsjechië. Dat gebeurde op uiterst schlemielige wijze, misschien wel exemplarisch voor Oranje in deze kwalificatiecyclus: Van Persie kopte de bal in eigen goal. Dat Huntelaar en diezelfde Van Persie daarna nog scoorden voor Oranje was eigenlijk alleen leuk voor de technici van de Amsterdam ArenA, die het ondanks de grafstemming een prima idee vonden om met keiharde muziek en feestgeluiden net te doen alsof zojuist de WK-titel binnengehaald was.

Oranje toonde dinsdag, op een avond waarop het land tegen beter weten in hoopte op een wonder, maar één ding aan: dat het helemaal niets te zoeken heeft op een Europees kampioenschap, zelfs niet op een EK met 24 teams. Een kleine anderhalf jaar na het succesvolle WK, waar Oranje verrassend derde werd, is het elftal één grote puinhoop geworden. Individueel schieten spelers tekort, maar zeker ook als team. De wedstrijd tegen Tsjechië vormde, hoe pijnlijk ook, een passend einde van een historisch slechte kwalificatiereeks.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen