Nederlandse prestaties in Europa belangrijker dan ooit

27 juli 2016, 12:02

Het Europese seizoen start deze week voor Nederland met Ajax-PAOK Saloniki (1-1) in de derde voorronde van de Champions League en Heracles Almelo-Arouca en AZ-PAS Giannina in de derde voorronde van de Europa League (beiden donderdag). In het kader hiervan heeft de KNVB nog maar eens onderstreept dat de prestaties over de grens belangrijker dan ooit zijn.

Wordt er dit seizoen niet goed gepresteerd in Europa, dan dreigt Nederland af te zakken naar de dertiende plek op de Europese coëfficiëntenlijst. Dat zou inhouden dat de landskampioen niet meer rechtstreeks in de groepsfase van de Champions League terechtkomt en dat de bekerwinnaar niet meer mag instromen in de poulefase van de Europa League. Als er zich dit seizoen meerdere clubs bij de laatste zestien scharen in de EL of de CL, dan kunnen we Tsjechië en/of Zwitserland nog voorbijstreven op de ranking van de UEFA.

Dat betekent dat het voor Nederland niet alleen gunstig is als Ajax, AZ, Heracles, PSV en Feyenoord het goed doen, maar dat het ook mooi zou zijn als Viktoria Pilzen (tegen Qarabag in CL), Sparta Praag (tegen Steaua Boekarest in CL), Mladá Boleslav (tegen Shkendija in EL), Slovan Liberec (tegen Admira Wacker in EL), Slavia Praag (tegen Rio Ave in EL), Young Boys Bern (tegen Shaktar Donetsk in CL), Grasshoppers (tegen Apollon Limassol in EL) en Luzern (tegen Sassuolo in EL) zo vroeg mogelijk uitgeschakeld zouden worden.

Op dit moment bezet Nederland nog de negende plek op de coëfficiëntenlijst, die tot stand komt op basis van de afgelopen vijf jaar. Na dit seizoen verliezen we echter veel punten, omdat de prestaties van de Nederlandse ploegen in de seizoenen 2010/2011 (11.166 punten) en 2011/2012 (13.600 punten) uitstekend waren. Na deze jaargangen kwam Nederland nooit verder dan 6.083 punten (in het seizoen 2014/2015. Daardoor passeert België ons sowieso. Volgend seizoen is het daarom zo dat de winnaar van de play-offs om Europees voetbal een extra voorronde in de Europa League moet zien te overbruggen om in de groepsfase terecht te komen. Dit is nog te overzien, maar bij een dertiende plaats op de UEFA-lijst zou de schade dus een stuk groter zijn.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen