Ajax rest Europa League na grote afgang in Rostov

24 augustus 2016, 22:47

Ajax moet dit jaar de Champions League opnieuw thuis vanaf de bank bekijken. De machteloze ploeg van Peter Bosz kwam in 'het duel van het jaar' niet in de buurt van het gewenste resultaat tegen FC Rostov. De Amsterdammers keren huiswaarts met een Europa League-ticket na een kansloze nederlaag: 4-1.

Dat Ajax voor een zware opgave stond in Rostov aan de Don was vooraf al duidelijk. De Amsterdammers hielden dit seizoen nog niet in één keer de nul in een officieel duel, waar de Russen juist bekend staan als defensiekunstenaars. Des te spijtiger was het dat de ploeg van Peter Bosz in eigen huis een aantal flinke kansen om zeep had geholpen en een fout van Jasper Cillessen voor een 1-1 resultaat had gezorgd. De doelman kreeg, ondanks zijn aanstaande vertrek naar Barcelona, wel het vertrouwen van de trainer.

Dat gold ook voor de vertrouwde defensie die de Nederlandse vice-kampioen bijna aan de titel hielp. Kenny Tete, Joël Veltman en Jairo Riedewald vormden een viermansachterhoede met Nick Viergever, die de geblesseerde Mitchell Dijks verving. In de eerste helft werd pijnlijk duidelijk dat daarmee de onzekerheid in de achterhoede niet was verdwenen. Cillessen moest ingrijpen toen Riedewald Aleksandr Erokhin helemaal kwijt was. Een tegentreffer bleef de bezoekers ook nog bespaard bij kansen van Azmoun (schot c.q. voorzet voorlangs) en Timofei Kalachev (pogingen met links en rechts rakelings voorbij het Amsterdamse doel doel.

Dat Kalachev betrokken was veel gevaarlijke momenten van de thuisploeg was veelzeggend. De rechtsback liet Amin Younes achter hem aanlopen in plaats van andersom. Younes werd ook nauwelijks in het spel betrokken, zijn collega op rechts Anwar El Ghazi was zelf vooral debet aan zijn slechte spel. Doordat gevaar vanaf de vleugels uitbleef kwam Ajax in de eerste helft steeds verder onder druk te staan. De openingstreffer van Azmoun, tien minuten voor rust, kwam dan ook niet als een verrassing. Kalachev en Erokhin, die de hele eerste helft teveel ruimte kregen, verzorgden de voorbereiding. De kopstoot van de Iraanse aanvaller was perfect geplaatst naast een kansloze Cillessen: 1-0.

Bosz hoopte in het tweede bedrijf meer rust in het spel te brengen met de ervaren Lasse Schöne voor El Ghazi. De impact van de Deen bleef echter beperkt omdat Ajax bijna direct na rust al de genadeslag kreeg. Viergever kon niet voorkomen dat Erokhin zijn hoofd tegen de bal kreeg na een scherpe vrije trap van Kalachev: 2-0. Va banque spelen was daarna nog de enige optie voor de Amsterdammers, maar met Kasper Dolberg als extra aanvaller werd de schade alleen maar groter. De 3-0 van Cristian Noboa kon nog gelukkig worden genoemd (bal verdween via zijn lichaam in het doel na een schot van Erokhin). De vierde treffer was het pijnlijke resultaat van de zeeën van ruimte die Dmitry Poloz werd gegund. De aanvaller omspeelde de Amsterdamse doelman en schoof de bal binnen: 4-0.

Een eretreffer van Davy Klaassen vanaf elf meter, na een overtreding op Dolberg, kon de pijn van Ajax niet verzachten. Zo tekende zich een nieuw drama af voor Ajax en het Nederlandse voetbal af in de voorronde van de Champions League. In de laatste tien jaar slaagde een vice-kampioen van de Eredivisie er slechts éénmaal in om de groepsfase van het miljoenenbal te bereiken.

De Amsterdammers spanden de kroon met vroegtijdige uitschakelingen tegen FC Kopenhagen, Slavia Praag, Rapid Wien en nu FC Rostov en bevinden zich vroeg in het seizoen alweer in een crisissituatie. De ploeg van Bosz kijkt niet alleen in de competitie aan tegen een achterstand van vijf punten, maar moet ook lijdzaam toezien hoe een Russische subtopper wel miljoenen op de bankrekening mag bijschrijven.