Officieel: vier beste clubs van toplanden in CL-poulefase

26 augustus 2016, 10:57   Bijgewerkt: 26 augustus 2016, 11:13

Het hing al zwaar in de lucht dat de opzet van de Champions League ten gunste van de vier grootste competities van Europa op de schop zou gaan en dat is op deze vrijdag bevestigd door de UEFA. De Europese voetbalbond heeft bekendgemaakt dat de vier als hoogst gerangschikte clubs van de vier topcompetities met ingang van het jaar 2018 automatisch zullen instromen in de poulefase.

Er werden meerdere opties onderzocht, maar er is dus voor gekozen om de als hoogst genoteerde vier ploegen van de vier grootste competities automatisch te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Momenteel zijn dat Engeland, Duitsland, Spanje en Italië. Voor Nederland is dit absoluut slecht nieuws zijn. Er moet nu al zeer hard gevochten worden voor behoud van het rechtstreekse CL-ticket van de kampioen en het toegangsbewijs voor de voorronde en na de verandering van de opzet is het dus zo dat er minder CL-tickets voor de B- en C-landen beschikbaar worden gesteld.

Naast de beste vier clubs van de beste vier competities plaats ook de winnaar van de Europa League zich nog automatisch voor de poulefase van de Champions League. Het systeem van het toernooi blijft verder hetzelfde, maar de toegangsbewijzen worden dus op andere wijze verdeeld. Dat is het geval in de seizoenen 2018/2019, 2019/2020 en 2020/2021. Daarna wordt er opnieuw gekeken of het format voldoet. De nieuwe opzet is tot stand gekomen op basis van langdurige gesprekken tussen de UEFA en de ECA, de vakbond voor Europese clubs.

Namens de UEFA zegt Theodore Theodoridis, interim-secretaris-generaal, verheugd te zijn met de nieuwe opzet. "De wijzigingen blijven ervoor zorgen dat kwalificatie gebaseerd blijft op sportieve verdiensten en het recht van alle banden om met hun clubs op het hoogste Europese niveau te kunnen acteren. We zijn blij dat het Europese voetbal verenigd blijft achter het concept van solidariteit, eerlijke competitie, eerlijke verdeling en goede leiding."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen