Het luxeprobleem van Ajax; de opties van Bosz

23 september 2016, 14:36

In niet één wedstrijd wist Ajax dit seizoen negentig minuten lang te imponeren, maar daar kwam woensdagavond verandering in. Willem II werd door een sprankelend en fris Ajax op een kansloze 5-0 nederlaag getrakteerd. Opvallend, aangezien Peter Bosz juist in die wedstrijd zijn opstelling op tien posities had gewijzigd. Daardoor staat de coach nu voor een flink luxeprobleem. FCUpdate.nl bespreekt de lastige puzzel die de oefenmeester moet leggen.

Heiko Westermann werd na één wedstrijd al als miskoop bestempeld, maar knokte zich tegen Willem II knap terug. Ook Daley Sinkgraven, Riechedly Bazoer, Lasse Schöne en Kenny Tete lieten zien dat zij nog altijd serieus genomen moeten worden. "Deze jongens maken het me lastig", zei Peter Bosz na de wedstrijd. "Ze hebben laten zien dat ook zij moeten spelen." Leuke woorden van Bosz, maar de coach heeft daardoor wel een aantal lastige keuzes te maken in Amsterdam. Houdt hij vast aan zijn vertrouwde basisploeg, of geeft hij de spelers die tegen Willem II van zich deden spreken een kans? Zijn opties op een rijtje.

Doel

André Onana, Diederik Boer, Tim Krul

Rechtsachter

Joël Veltman, Kenny Tete

Rechter centrale verdediger

{image[313357][right-half][]}Davinson Sánchez, Joël Veltman, Matthijs de Ligt

Als Bosz besluit om Tete weer een kans te geven in de basisploeg, dan staat hij voor een lastig parket. Zomeraanwinst Davinson Sánchez maakt tot dusver een prima indruk en heeft er mede voor gezorgd dat Ajax in de competitie al drie duels op rij zonder tegendoelpunten is. De afgelopen jaren was Veltman echter een vastigheidje op die positie, waardoor het inbrengen van Tete voor problemen kan zorgen. Bovendien klopt talent Matthijs de Ligt (17) op de deur, hij hield zich tegen Willem II knap staande in het centrum. De kans is echter groot dat hij Bosz hem voorlopig laat rijpen in Jong Ajax.

Linker centrale verdediger

Nick Viergever, Jairo Riedewald, Heiko Westermann

Linksback

{image[313318][right-half][]}Mitchell Dijks, Daley Sinkgraven, Nick Viergever

Eén speler pikte Peter Bosz er uit na de 5-0 zege op Willem II: Daley Sinkgraven. De middenvelder startte, tot ieders grote verbazing, als linksback in de bekerwedstrijd. Sinkgraven maakte aanvallend een sterke indruk, terwijl hij ook verdedigend zijn mannetje stond. Het levert Bosz een probleem op. Kiest hij voor Mitchell Dijks, die weliswaar een echte linksback maar dit seizoen nog niet in vorm is, of geeft hij Sinkgraven het vertrouwen?

Controlerende middenvelder

{image[313359][right-half][]}Jairo Riedewald, Nemanja Gudelj, Lasse Schöne

Waar Frank de Boer vaak voor Nemanja Gudelj koos op de positie van controlerende middenvelder, geeft Bosz de voorkeur aan Jairo Riedewald. Het twintigjarige talent, van origine een centrumverdediger, openbaarde zijn kwaliteiten op die positie in het CL-duel met PAOK Saloniki. Voor Gudelj had dat geen gevolgen, aangezien hij gewoon een plaatsje opschoof op het middenveld. Maar wat als Hakim Ziyech door Bosz in de middenlinie wordt geposteerd?

Rechtermiddenvelder

Davy Klaassen, Riechedly Bazoer, Donny van de Beek

Linkermiddenvelder

Nemanja Gudelj, Hakim Ziyech, Daley Sinkgraven, Abdelhak Nouri

Rechtsbuiten

Hakim Ziyech, Bertrand Traoré, Anwar El Ghazi, Lasse Schöne

Spits

{image[312253][right-half][]}Bertrand Traoré, Kasper Dolberg, Mateo Cassierra

Als grote verlosser werd Bertrand Traoré in de slotfase van de transferwindow gepresenteerd, maar de Chelsea-huurling heeft nog geen potten kunnen breken in Amsterdam. Ondertussen maakt Dolberg een prima ontwikkeling door bij Ajax, maar Bosz wil niet te hard van stapel lopen met het Deense talent. Daardoor is het voorlopig stuivertje wisselen in de punt van de aanval bij Ajax.

Linksbuiten

Amin Younes, Daley Sinkgraven, Vaclav Cerny

Wat is volgens jou de ideale opstelling van Ajax? Laat het hieronder weten in de reacties!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen