Slordig Ajax zet Excelsior in tweede helft moeizaam opzij

29 oktober 2016, 22:47   Bijgewerkt: 29 oktober 2016, 23:41

Een pover spelend Ajax heeft in de Amsterdam ArenA Excelsior met 1-0 verslagen. Hakim Ziyech tekende net na rust voor de enige treffer door van afstand mooi raak te schieten. Kansen op meer doelpunten kreeg Ajax wel, maar de gemiste penalty van Lasse Schöne was tekenend voor de wedstrijd die Ajax speelde. Een positief puntje was wel het eredivisiedebuut van Abdelhak Nouri, die nog twintig minuten mocht meespelen.

Nouri maakte in de bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys eerder deze week al zijn officiële debuut voor Ajax, dat met 1-6 won. Excelsior moest voor de beker naar de Kuip, waar het met 4-0 verloor. De tegenstand die Excelsior Feyenoord bood, was vele malen slechter dan vanavond in de ArenA. Dat had ook te maken met het slordige spel van Ajax. Veel passes leverden balverlies, waardoor de ploeg van Peter Bosz er nauwelijks in slaagde om de stugge verdediging van Excelsior uit elkaar te spelen.

In de rust zullen de duels van Ajax tegen Roda JC en Willem II wel door de hoofden hebben gespookt van de aanwezige supporters. Tegen die laag gekwalificeerde ploegen werden kostbare punten verspeeld aan het begin van de competitie. Ook tegen Excelsior leek het die kant op te gaan, maar daar bracht de tweede helft verandering in.

Hakim Ziyech toonde kort na rust zijn klasse door op prachtige wijze van afstand de 1-0 tegen de touwen te schieten. In de eerste helft gingen zijn pogingen van buiten de zestien nog ruim naast, maar deze zat er keurig in. Twee minuten later was Lasse Schöne ook dicht bij een treffer, maar zijn schot (ook van buiten de zestien) belandde op de paal.

Excelsior kon, in tegenstelling tot de eerste helft waarin Mike van Duinen nog dicht bij de 0-1 was geweest, na rust geen vuist meer maken. Na een uur mocht het niet klagen dat Schöne de kans op de 2-0 miste. Dolberg werd vastgehouden in het strafschopgebied en Danny Makkelie wees naar de stip. Schöne, die tot aan dat moment alle voorgaande twaalf penalty's had benut, zag zijn inzet worden gepakt door Muyters. De doelman pareerde ook de rebound van Traoré. {image[314347][left-half][]}

Net als in de eerste helft zakte het niveau na het eerste kwartier weer in en vielen er nog nauwelijks kansen te noteren. Excelsior kreeg vlak voor tijd een mogelijkheid op de gelijkmaker, maar Pantic schoot redelijk vrijstaand over het doel van Onana. Ook invaller Nouri was niet scherp voor de goal. De negentienjarige debutant bekroonde zijn debuut in de ArenA niet met een doelpunt door over te mikken. Het maakte echter niet meer uit, want direct daarna floot Makkelie af en schreef Ajax weer drie punten bij.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!