Ilsinho schiet Shaktar op valreep naar finale

7 mei 2009, 20:22   Bijgewerkt: 7 mei 2009, 21:43

Shaktar Donetsk is het als eerste club uit Oekraïne gelukt om zich te plaatsen voor de finale van de UEFA Cup. In de return won het donderdagavond voor eigen publiek met 2-1 van landgenoot Dinamo Kiev. Dit resultaat is voldoende, aangezien het heenduel een week eerder in de hoofdstad in 1-1 was geëindigd. Lange tijd leek de krachtmeting af te stevenen op een verlenging, maar vlak voor tijd schoot Ilsinho Shaktar Donetsk toch naar de eindstrijd.

In de competitie mag Dinamo dan een paar maatjes te groot zijn voor Shaktar, het verschil bedraagt vlak voor het competitieslot maar liefst twaalf punten, maar in beide UEFA Cup-halve finaleduels ontliepen de aartsrivalen elkaar weinig. In de eerste confrontatie was Dinamo de betere ploeg, terwijl Shaktar deze keer de bovenliggende partij was.

In een matige eerste helft waren er maar weinig momenten voor beide doelen te genieten. Één van die spaarzame momenten leverde wel de openingstreffer op, waardoor Shaktar alvast een voorschot nam op een plaats in de finale. Jadson was de gevierde man door Stanislav Bogush met een geplaatst schot in de kruising kansloos te laten en de thuisclub op 1-0 te zetten.

In het restant van de eerste helft was er verder weinig actie, hoewel acht minuten voor tijd de spanning hoog opliep toen de Portugese arbitrage de gelijkmaker van Dinamo terecht afkeurde wegens buitenspel. Ognjen Vukojevic was verantwoordelijk voor het niet-rechtsgeldige doelpunt door een vrije trap van Oleksandr Aliyev binnen te werken.

Na rust kregen de fans in het Olimpiyskyi stadion veel meer spektakel te zien. Het tweede bedrijf begon echter met een domper voor het thuispubliek toen Ismael Bangoura na een mooie pass van Aliyev beheerst de 1-1 over Andri Pyatov stifte.

Na de gelijkmaker ging Shaktar met man en macht op zoek naar de winst en kreeg daarvoor ook een aantal kansen, maar mede door goed keeperswerk van Bogush schoot het te kort in de afronding. Zo had invaller Olexandr Gladkiy twee goede kansen om matchwinner te worden, maar het lukte hem niet om het leer in het doel te krijgen.

Dinamo loerde ondertussen op de counter en leek tevreden te zijn met het spelen van een verlenging en het had er alle schijn van dat dit plannetje zou lukken. Kort voor het laatste fluitsignaal kreeg de Oekraïense recordkampioen echter toch de rekening gepresenteerd voor het afwachtende spel. Ilsinho kapte vanaf de rechterflank mooi naar binnen en schoof vervolgens zonder problemen de 2-1 in het doel. In de laatste paar minuten ging Dinamo met de moed der wanhoop op zoek naar een nieuwe gelijkmaker, maar het bleek te laat.

Shaktar Donetsk mag de reis naar Istanbul boeken. Op 20 mei is in de Turkse stad Hamburger SV of Werder Bremen in de finale de tegenstander.