Shaktar wint laatste UEFA Cup in verlenging

Ger
20 mei 2009, 23:18   Bijgewerkt: 21 mei 2009, 12:28

Shaktar Donetsk heeft in Istanbul de laatste editie van het toernooi om de UEFA Cup gewonnen. De ploeg uit Oekraïne was woensdagavond in de eindstrijd te sterk voor Werder Bremen: 2-1. Het beslissende doelpunt viel in de zevende minuut van de verlenging.

Shaktar Donetsk verscheen in het niet geheel gevulde Sükrü Saracoglu Stadion met liefst vijf Brazilianen aan de aftrap. Luiz Adriano, in 2006 overgenomen van Internacional uit Porto Alegre, kreeg de meeste spotlichten op zich gericht. De aanvaller had de kapitaalkrachtige ploeg al na zes minuten aan de leiding moeten brengen. In kansrijke positie schoot hij de bal rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

Schaaf

Schaaf

Het ontbreken van de geschorste spelmaker Diego kon door de Duitsers als serieuze handicap worden aangevoerd. De Braziliaan, die binnenkort een lucratieve transfer naar Juventus lijkt te krijgen, is een haast onmisbare schakel tussen middenveld en aanval. In de UEFA Cup deed Diego vooral in de kwartfinale tegen Udinese van zich spreken. Hij scoorde liefst vier doelpunten in de twee confrontaties. Behalve Diego was ook de Portugese aanvaller Hugo Almeida geschorst.

Willian

Willian

Werder Bremen verzuimde voor rust nog een keer te profiteren van de plots onzeker acterende Pyatov. Na een inschattingsfout van de goalie zag Claudio Pizarro geen kans een voorzet tussen de palen te koppen. In de tweede helft waren de conditioneel sterkere mannen van Schaaf de bovenliggende partij, maar de aanvalslinie bleef tandenloos. Vooral oud-Ajacied Markus Rosenberg maakte een onzichtbare indruk. Doelman Pyatov moest alleen serieus optreden bij een kopbal van Pizarro.