Ook twee Belgische ploegen in CL

24 augustus 2005, 23:21

De lage landen zijn goed vertegenwoordigd in de Champions League. Niet alleen Nederland, maar ook België heeft twee ploegen die donderdagmiddag de koker in gaan voor de loting van de eerste ronde van het meest prestigieuze Europese bekertoernooi. Anderlecht liet Slavia Praag kansloos, terwijl Club Brugge na strafschoppen won van het Noorse Valerenga.

Anderlecht, dat in eigen huis al met 2-1 gewonnen had, klopte Slavia Praag in Tsjechië met 0-2. Eenvoudig kwam deze zege overigens niet tot stand. Met name voor rust waren de Tsjechen een klasse beter, maar slaagden ze er niet in om dit kwaliteitsverschil in de score tot uiting te brengen. Anderlecht wist na rust het net wél te vinden. De Turk Serhat scoorde de bevrijdende 0-1, waarna het verzet van Slavia gebroken was. In de slotfase maakte Mpenza nog de 0-2, op aangeven van Serhat.

Club Brugge wist zich pas na strafschoppen te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Na een 1-0 nederlaag in Noorwegen kwam Brugge in eigen huis niet verder dan 1-0, door een laat doelpunt van de Kroaat Balaban. In de verlenging schoot Valerenga nog op de lat, maar Brugge bleef de betere ploeg. In de allesbeslissende penaltyserie ontpopte doelman Butina zich als de grote held, door inzetten van Skiri en Dos Santos te stoppen.