PSV laat punten liggen bij Heracles

13 augustus 2005, 21:45

Landskampioen PSV heeft al bij zijn eerste optreden punten verspeeld. Op bezoek bij promovendus Heracles speelde de Eindhovense club met 1-1 gelijk. PSV speelde inspiratieloos maar leek vlak voor tijd toch de volle winst te pakken. Met een verdiende goal zette Heracles de situatie recht.

Bij PSV speelde Ibrahim Afellay achter de spitsen, de plek waar vorig seizoen Mark van Bommel nog acteerde. Voor die positie is Mika Väyrynen deze jaargang eerste keus, maar voor de Fin komt een volledige wedstrijd nog te vroeg. Trainer Guus Hiddink had ook Wilfred Bouma op het middenveld geposteerd, waardoor de Belg Timmy Simons een linie naar achteren schoof.

Vanaf de eerste minuut bleek dat Heracles niet van plan was zich door PSV naar de slachtbank te leiden. Het elftal van Peter Bosz beet vinnig van zich af en kreeg bovendien de grootste kansen. Vooral Marc Höcher deed van zich spreken, met een serie vervaarlijke uithalen richting het doel van Gomes. De grootse kans voor de promovendus ontstond na achttien minuten toen Kwame Quansah zijn schot via het lichaam van Alex bijna in het PSV-doel zag belanden.

De Eindhovense club stelde daar bedroevend weinig tegenover. PSV wist slechts in het begin van de wedstrijd een paar mogelijkheden te creëren. Gaandeweg de eerste helft liet de landskampioen zich meer en meer afbluffen door het agressieve Heracles. Hiddink zag zich bovendien genoodzaakt om Ooijer na een half uur te wisselen. De verdediger moest het veld na een kopduel verlaten met een bloedende hoofdwond. Väyrynen kwam voor hem in het veld, waardoor Theo Lucius terugzakte naar de achterste linie.

Na de rust ging de Almelose club vol enthousiasme door op de ingeslagen weg. Al binnen enkele minuten kreeg Heracles via Höcher en een uitblinkende Thijs Sluijter kansen om de score te openen. Aan de andere kant wist PSV geen lijn in zijn spel te krijgen. De landskampioen probeerde met lange ballen Jan Vennegoor of Hesselink te bereiken. Veel gevaar leverde dat niet op, waarop Hiddink besloot om met Robert een extra aanvaller te brengen. Na de entree van de Braziliaan, ten koste van Simons, nam PSV het heft meer in handen. Het resulteerde in een doelpunt van Phillip Cocu in de 84e minuut. De international schoot de bal diagonaal binnen na een hoekschop.

PSV dacht de eerste drie punten van het seizoen in de tas te hebben, maar nog twee minuten later scoorde Heracles. Met een fraaie stiftbal passeerde Sluijter eindelijk doelman Gomes. De treffer van Heracles was gezien het speelbeeld verdiend. PSV ging in de resterende minuten nog op jacht naar de winst, maar mocht blij zijn dat de promovendus in een tegenstoot niet alle punten in eigen huis hield.