Heerenveen scoort er zonder Alves flink op los

15 september 2007, 21:49   Bijgewerkt: 15 september 2007, 22:12

Zonder de Braziliaanse topscorer Afonso Alves was SC Heerenveen op schot. De Friese club won zaterdagavond in Rotterdam met 5-2 van het nog puntloze Excelsior. Waar Alves verbleef wist op dat moment niemand, maar het net van de tegenstander werd wel gevonden. Twee keer door zijn vervanger Gerard Sibon en eenmaal door Miralem Suejmani, Gianni Zuiverloon en Michael Bradley. Alle Heerenveense treffers vielen nadat de thuisclub een voorsprong van 2-0 had genomen.

Vijf doelpunten vielen in een zowel bizarre als aantrekkelijke eerste helft. Heerenveen nam direct het initiatief en bouwde aan een overwicht. Voor Excelsior met zijn snelle vleugelspelers onstond ruimte voor de counters.

Na 20 minuten kwam de eerste en het was gelijk raak. Sebastian Pardo, gehuurd van buur Feyenoord, stuurde Tjeerd Korf de diepte in. De linksbuiten bediende spits Geert den Ouden, 1-0. Acht minuten later werd het 2-0 door een identieke counter over rechts. Eldridge Rojer passte naar Den Ouden, 2-0.

Voor Heerenveen, lijdend onder het Alves-complex, leek zich een drama af te tekenen. Coach Gertjan Verbeek greep onmiddellijk in. De zwakke linksachter Timmi Johansen moest binnenkomen. Hij stuurde Geert Arend Roorda naar het middenveld om het gevaar Pardo te bezweren. Achterin deed hij omzettingen.

Zijn elftal ging hierna weer onverdroten aanvallen, en met succes. Excelsior verdedigde massaal maar greep niet in. Vooral Michael Bradley vormde, door het midden opkomend, een voortdurend gevaar. Nog voor rust nam Heerenveen de leiding. Sulejmani zorgde van 18 meter voor de aansluiting. Sibon maakte gelijk met een leep lobje en Zuiverloon zette in de blessuretijd van de eerste helft zijn ploeg op voorsprong toen Jakob Poulsen hem vrij kaatste, 2-3.

Excelsior was toen al kapot gespeeld. De opbeurende teksten van coach Lokhoff in de rust hielpen niet. De Kralingers bleven slap anticiperen op de aanvalsgolven van de bezoekers. Binnen tien minuten stond het 2-5 door Sibon en Bradley en was de wedstrijd beslist