Elitegroep G-14 als grote vereniging verder

Koen Freriks
15 januari 2008, 20:00   Bijgewerkt: 15 januari 2008, 21:35

De G-14, een groep van veertien Europese topclubs, wordt in de toekomst opgeheven. De wereldvoetbalbond FIFA, de Europese voetbalunie UEFA en de G-14 hebben een akkoord bereikt over een nieuwe opzet. Mogelijk heft de elitegroep zich al half februari op.

De G-14 gaat verder onder de naam European Club Association (ECA), waar meer dan 100 clubs over heel Europa lid van kunnen worden.

De groep van topclubs, waar ook Ajax en PSV lid van zijn, leefde jaren in onmin met de FIFA en UEFA. De drie partijen besloten op een vergadering in Zürich om de strijdbijl te begraven en nauwer te gaan samenwerken. Met het akkoord hopen de organisaties op beter overleg tussen elkaar. Tevens moet de nieuwe vereniging meer zeggenschap krijgen in de besluitvorming van de FIFA en UEFA.

Een groot pleidooi van de G-14 om clubs financieel te compenseren als zij spelers voor interlands af moeten staan, wordt ingewilligd door de twee grote voetbalbonden. De G-14 blaast op haar beurt alle aangespannen rechtszaken tegen de bonden af.

Jaakke

Jaakke

De clubs worden volgens Jaakke in de toekomst niet alleen gecompenseerd voor het afstaan van internationals bij een EK of WK.

De verenigingen zijn binnenkort ook met twee afgevaardigden in het uitvoerend comité van de UEFA aanwezig. "We krijgen met z'n allen ook invloed op de speelkalender en er worden afspraken gemaakt over de verzekering van spelers tijdens grote toernooien", aldus de voorzitter van Ajax.

Clubs ontvangen volgens de nieuwste plannen 4500 euro per dag voor een speler die op een EK uitkomt. De FIFA is beduidend minder scheutig dan de UEFA. De wereldvoetbalbond maakt elke dag 1200 euro over voor een speler die op een WK uitkomt. In ruil voor de nieuwe plannen blaast de G-14 alle lopende rechtzaken tegen de FIFA en UEFA af.

Michel Platini

Michel Platini

Michel Platini, voorzitter van de UEFA, vond dat de eerdere klachten van de clubs altijd goed onderbouwd waren. "Je moet dit dan ook niet als een politieke stap zien. Dit is gewoon een hele logische stap. Dit moest gebeuren."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen