EK-weblog: alles begint weer op nul

19 juni 2008, 18:00   Bijgewerkt: 19 juni 2008, 21:13

Zo. Na dertien dagen begint het EK helemaal opnieuw. Alles wat er in de groepsfase gebeurd is, telt nu niet meer. Acht landen zijn afgevallen, de andere acht hebben evenveel kans om het toernooi te winnen. Natuurlijk worden landen als Nederland en Portugal door de goede prestaties in de groepsfase als grotere titelkandidaten gezien dan bijvoorbeeld Duitsland en Italië, maar alles is nog mogelijk.

Overgebleven zijn Portugal, Turkije, Kroatië, Duitsland, Nederland, Italië, Spanje en Rusland. Maar hoe staan deze ploegen er precies voor? Een overzichtje.

Portugal was in de groepsfase één van de meest indrukwekkende landen. De ploeg speelt fraai voetbal, heeft voldoende kwaliteit en rekende vrij eenvoudig af met Tsjechië en Turkije. Als Duitsland in de kwartfinale geklopt wordt, ligt de weg naar de finale open voor de verliezend finalist van 2004.

{image[258993][left-half][]}Duitsland was één van de teleurstellingen van de groepsfase. Lukas Podolski lijkt de enige Duitser te zijn, die in topvorm naar de Alpenlanden gekomen is. Voor de rest is het armoe troef, wat de voormalig topfavoriet laat zien. Tel daarbij op dat Podolski en ijzervreter Frings kampen met blessures, en je weet dat die Mannschaft moet vrezen voor uitschakeling.

Turkije piekt dit toernooi op de juiste momenten. Portugal was een maatje te groot en eigenlijk waren ook Zwitserland en Tsjechië voetballend zeker niet de mindere. Maar de Turken toonden karakter, gaven nooit op en wonnen twee keer door een goal in de laatste minuut. Dat is razend knap, maar het is de vraag of ook écht goede landen zich laten verrassen door de Turken.

{image[258905][right-half][]}Kroatië is voorlopig één van de revelaties van het toernooi. Dat de Kroaten konden voetballen wist men bijvoorbeeld in Engeland al lang, maar dat ze in de groepsfase negen punten zouden pakken, hadden toch weinigen verwacht. De ploeg van Slaven Bilic is in topvorm en ook Turkije moet te verslaan zijn. Een plek in de halve finale lonkt derhalve, voor de Kroaten.

Nederland is tot nu toe de grote smaakmaker van het toernooi. Heel Nederland loopt de polonaise en zelfs de Zwitsers en Engelsen hebben massaal de kant van Oranje gekozen. Maar let wel: een plek in de kwartfinale, is voor Nederlandse begrippen nog weinig bijzonders. Sinds 1988 haalde Oranje immers altijd de kwartfinale op een EK. Als dit Nederlands elftal écht geschiedenis wil schrijven, moet het de goede lijn van de groepsfase de komende weken door zien te trekken.

Spanje kent voorlopig een uitstekend toernooi. Met negen punten uit drie wedstrijden kent de ploeg van Luis Aragones een perfect toernooi, waarin het met David Villa bovendien de meest trefzekere speler van het toernooi heeft. Spanje lijkt klaar voor een prijs, maar het resterende programma is loodzwaar: eerst Italië, dan mogelijk Nederland en vervolgens de finale.

Bilyaletdinov
Pavluchenko

Pavluchenko]}Rusland is de grote verrassing in de kwartfinale. Guus Hiddinks mannen begonnen slecht met een 4-1 nederlaag tegen Spanje, maar herpakte zich. Na een magere zege op Griekenland (1-0), volgde een gala-vertoning tegen Zweden (2-0). Met de teruggekeerde Andrei Arshavin in de ploeg, is Rusland een gevreesde tegenstander. Ook voor Nederland, komende zaterdag.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen