Oranje klopt ook Roemenië en houdt Italië in EK

17 juni 2008, 22:36

Marco van Basten was altijd al razend populair in Italië, maar na vandaag kan de oud-spits van AC Milan vermoedelijk helemaal niet meer stuk in het land van pizza en pasta. Het Oranje van Van Basten boekte tegen Roemenië immers haar derde zege op rij (2-0), waardoor Italië, dat zelf van Frankrijk won, in het toernooi blijft. Klaas Jan Huntelaar en Robin van Persie tekenden na rust voor de doelpunten.

Van een poule des doods ligt Oranje niet meer wakker. Zowel tijdens het WK 2006 als tijdens dit kampioenschap kwam de ploeg in een loodzware groep terecht, maar Nederland haalt in dergelijke situaties blijkbaar het beste in zichzelf naar voren. Evenals twee jaar geleden was de ploeg van Marco van Basten immers al na twee wedstrijden zeker van een plek in de volgende ronde.

De vrees van Frankrijk en Italië dat Oranje de Roemenen tegemoet zou treden met een B-elftal, bleek gegrond. Coach Van Basten stelde met Khalid Boulahrouz en Orlando Engelaar slechts twee spelers op, die er tegen Frankrijk ook bij waren. Spelers als Van der Sar, Van der Vaart, Sneijder en Van Nistelrooy zaten op de bank.

Ook na de pauze, toen toch ook tot de Roemeense spelers moet zijn doorgedrongen dat Italië op voorsprong gekomen was tegen de Fransen, bakte Roemenië er weinig van. De ploeg van coach Piturca bleef apatisch spelen en verzuimde om de aanval te kiezen. Oranje had verreweg het meeste balbezit en wist daar wel raad mee. Vlak na de hervatting had Robin van Persie na een fantastische pass van John Heitinga de 1-0 op zijn schoen, maar zijn inzet werd knap gekeerd door Lobont. Diezelfde Lobont had enkele minuten later echter geen antwoord op een inzet van Klaas Jan Huntelaar. De Ajacied tikte van dichtbij een voorzet van Ibrahim Afellay binnen.

Engelaar Persie

Engelaar Persie

Roemenië was dinsdag simpelweg te slecht, om aanspraak te kunnen maken op een plek in de kwartfinale. Het geïmproviseerde Oranje was een klasse beter en dat zegt veel over de breedte van Marco van Bastens selectie. Uiteindelijk werd het zelfs nog 2-0, door een doelpunt van Robin van Persie. De aanvaller controleerde een goede pass van Demy de Zeeuw knap en liet vervolgens Lobont kansloos met een droge knal in de korte hoek. Oranje tankte zo weer wat extra zelfvertrouwen, op weg naar de kwartfinale van komende zatedag tegen Rusland of Zweden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen