Preview: de strijd om de achtste en negende plaats

14 april 2009, 08:22   Bijgewerkt: 13 april 2009, 23:41

Dat AZ kampioen van Nederland wordt, daarover bestaat geen enkele twijfel meer. Alle andere beslissingen in de Eredivisie moeten echter nog vallen. Wie wordt er tweede, wie gaan Europa in, welke teams mogen deelnemen aan de play-offs en hoe eindigt de strijd tegen degradatie? FCUpdate.nl blikt deze week vooruit op de ontknopingen. In het tweede deel: de strijd om plaatsen acht en negen.

In de play-offs strijden vier teams aan het eind van het seizoen om één UEFA Cup-ticket. Officieel zijn dit de nummers vijf tot en met acht van de ranglijst, maar als de bekerwinnaar bij de top-vijf eindigt verandert dit. Dan is de nummer vijf al zeker van Europees voetbal en gaan de nummers zes, zeven, acht en negen 'play-offen'. Met FC Twente (tweede) en SC Heerenveen (vierde) nog in de beker, is de kans groot dat een dergelijk scenario plaatsvindt. Mocht NAC Breda, dat nu zevende staat, de beker winnen, dan mag de nummer negen van de Eredivisie ook deelnemen aan de play-offs. In dat geval moet de ploeg die als vijfde eindigt, ook meedoen.

Alleen als FC Volendam de beker wint, valt de nummer negen van de Eredivisie buiten de boot voor de play-offs. NAC Breda, Feyenoord, NEC en FC Utrecht, de teams die nu zevende, achtste, negende en tiende staan, moeten dus hopen dat Volendam volgende week tegen SC Heerenveen sneuvelt in de halve finale. Deze vier teams kunnen dan samen vechten om drie tickets voor de play-offs.

Resterend programma

{image[264443][right-half][]}NAC Breda (zevende, 42 punten en doelsaldo van -5):

vrijdag 17 april: Heracles Almelo- NAC Breda

zaterdag 25 april: NEC- NAC Breda

zondag 3 mei: NAC Breda- De Graafschap

zondag 10 mei: FC Groningen- NAC Breda

NEC (achtste, 39 punten en doelsaldo van +2):

zaterdag 18 april: NEC- Roda JC

zaterdag 25 april: NEC- NAC Breda

zondag 3 mei: PSV- NEC

zondag 10 mei: NEC- Sparta

FC Utrecht (negende, 39 punten en doelsaldo van +1):

zondag 19 april: FC Utrecht- SC Heerenveen

zondag 26 april: Vitesse- FC Utrecht

zondag 3 mei: FC Utrecht- Feyenoord

zondag 10 mei: Heracles Almelo- FC Utrecht

{image[264438][right-half][]}Feyenoord (tiende, 38 punten en doelsaldo van +7):

zaterdag 18 april: Feyenoord- FC Twente

zondag 26 april: ADO Den Haag- Feyenoord

zondag 3 mei: FC Utrecht- Feyenoord

zondag 10 mei: Feyenoord- Roda JC

Van deze vier teams heeft NEC, met afstand, het meest eenvoudige programma. De ploeg uit Nijmegen heeft als enige nog drie thuiswedstrijden voor de boeg en treft in eigen stadion bovendien twee teams uit de onderste regionen van de Eredivisie. FC Utrecht heeft het een stuk lastiger. Thuiswedstrijden tegen SC Heerenveen en Feyenoord zijn allerminst een garantie voor punten en ook op bezoek bij Vitesse en Heracles Almelo pak je niet zomaar een overwinning.

Het programma van Feyenoord zit een beetje tussen dat van NEC en FC Utrecht in. Met ADO en Roda treft de ploeg twee relatief zwakke tegenstanders, maar de duels met FC Twente en FC Utrecht worden pittig. Ook NAC Breda heeft geen heel zwaar, maar ook geen eenvoudig programma. Op papier treft NAC de minst zware tegenstanders, maar de Bredanaars spelen nog maar één keer thuis.

Vorm:

NEC voetbalt de laatste weken ook niet altijd even sprankelend, maar het pakt wel aanmerkelijk meer punten dan Utrecht. De laatste zeven duels leverden zeven punten op. Minpunt is wel dat de laatste zege alweer dateert van 22 februari, tegen...FC Utrecht (0-2). Ook NAC Breda sprokkelde zeven punten uit de laatste zeven wedstrijden, maar daarbij moet aangetekend worden dat de nederlagen tegen Feyenoord (1-2), Willem II (2-0) en AZ (0-1) ongelukkig waren.

Vergeleken met NEC, NAC Breda en FC Utrecht, steekt Feyenoord de laatste weken in bloedvorm. De ploeg voetbalde in zeven duels veertien punten bij elkaar, twee keer zo veel als NEC en NAC en zelfs zeven keer zo veel als FC Utrecht. Alleen tegen Vitesse (2-2), AZ (0-0) en FC Volendam (2-1) werden punten gemorst.

Prognose:

Ook NAC Breda mag de boel niet meer weggeven. Belangrijk wordt vooral het duel van komende vrijdag tegen Heracles. Verliest NAC die wedstrijd, dan kunnen NEC en FC Utrecht op doelsaldo langszij komen. Gebeurt dat, dan kan de paniek toeslaan in Breda. Eén, of drie, punten in Almelo zijn voor NAC Breda genoeg om de zaak onder controle te houden.

Als NEC en NAC Breda niet falen, en een bekerstunt van FC Volendam uitblijft, strijden FC Utrecht en Feyenoord dus om het laatste ticket voor de play-offs. FC Utrecht heeft hierbij het voordeel dat het de Rotterdammers nog op bezoek krijgt in de Galgenwaard, maar de rest van het programma spreekt in het voordeel van Feyenoord. Bovendien is Feyenoord een stuk beter in vorm, dan FC Utrecht. Dat moet eerst maar eens zien te scoren, voordat het aan zeges kan gaan denken. FC Utrecht lijkt dan ook 'het bokje' te worden en buiten het linkerrijtje te vallen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen