AZ laat zich verrassen door zwakke Grieken

16 september 2009, 22:31

Het debuut van AZ in de Champions League is geen succes geworden. Olympiakos Piraeus wist geen moment te imponeren, maar won wel. Door een late treffer van Vassilis Torosidis liep AZ tegen een onnodige nederlaag aan: 1-0.

Het verlies van AZ was ongelukkig, maar de ploeg van Ronald Koeman had de nederlaag aan zichzelf te wijten. Met name voor rust verzuimde de Alkmaarse ploeg te profiteren van het zwakke spel van Olympiakos, dat als los zand aan elkaar hing. De ene slechte pass volgde de andere op en als AZ balverlies leed, iets dat tegen echte topclubs vaak direct fataal is, kreeg het de bal meestal al weer snel terug.

In deze fase van de wedstrijd had AZ moeten toeslaan, maar ook de Alkmaarders legden geen beste wedstrijd op de mat. Vooral aanvallend kon de ploeg weinig uitrichten, op één kans voor Maarten Martens in de openingsfase na. Na een sterke actie van Dembele ging de bal via het lichaam van de middenvelder over, maar alles ging zo snel dat Martens amper door had wat er gebeurde. Verder kon AZ, met Mounir el Hamdaoui terug in de basis, voor weinig gevaar zorgen voor het doel van Antonios Nikopolidis, de grijze keeper van Olympiakos.

Na de pauze schakelde Olympiakos een versnelling bij, maar het spel van de thuisploeg was nog steeds veel te traag om AZ echt in de problemen te brengen. Verder dan een paar kopballetjes en wanhoopspogingen kwam de Griekse kampioen niet. AZ bleef moeiteloos overeind, maar meer dan dat zat er niet in. De Alkmaarse aanhang veerde nog even op bij een schot van Brett Holman, maar dat was vooral omdat doelman Nikopolidis opvallend veel moeite had met de inzet van de Australiër. Uitgespeelde kansen waren er niet, aan beide kanten.

Opvallend was wel de hele wedstrijd wel dat AZ vrijwel ieder luchtduel verloor en uiteindelijk werd dat de ploeg fataal. Na een voorzet van uitblinker Zairi, die Sebastien Pocognoli weer aftroefde, kopte Torosidis in de 79ste minuut de 1-0 binnen.

Trainer Koeman bracht vervolgens Jeremain Lens in de ploeg voor de zeer zwak spelende Mounir el Hamdaoui, maar ook de snelle aanvaller kon geen potten breken. Opvallend was wel dat AZ in de laatste tien minuten voor meer gevaar zorgde, dan in de tachtig minuten daarvoor bij elkaar. Heel solide oogde de defensie van Olympiakos niet, maar het was schrijnend dat AZ daar pas in de absolute slotfase achter kwam. Winst in de volgende wedstrijd tegen Standard Luik (thuis) is voor AZ nu ineens heel belangrijk om zicht te houden op de achtste finale.