Experiment valt in water, maar Oranje stáát

16 november 2009, 12:00

Zonder Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie liet Oranje zaterdag zien dat het zich kan meten met de wereldtop. Heel goed of spectaculair was het spel tegen Italië misschien niet, maar toch was het opvallend te zien hoe eenvoudig de ploeg overeind bleef tegen de wereldkampioen. Het fundament staat als een huis.

Toen Robin van Persie in Pescara na tien minuten het veld per brancard verliet, verloor de oefenwedstrijd in het vrij sfeerloze Stadio Adriatico in één klap een groot deel van zijn waarde. De partij was eigenlijk vooral interessant, omdat de aanvaller van Arsenal een keertje in de punt van de aanval stond. Aanvallend was de ploeg hierna onthoofd, zeker omdat ook basiskrachten als Sneijder en Robben ontbraken. Maar wat bleek: dat hoeft geen ramp te zijn, als het achterin goed staat.

Omdat De Jong en Van Bommel het middenveld van Italië in toom hielden en achterin Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen en Giovanni van Bronckhorst zeer solide speelden, hield Nederland de nul in Italië. Op dagen dat het aanvallend dan even niet loopt, ben je in ieder geval verzekerd van een gelijkspel. En als je zelf wél scoort, zoals in alle WK-kwalificatieduels, win je. In totaal kreeg Nederland op weg naar Zuid-Afrika slechts twee goals tegen: één penalty en één in de slotfase tegen IJsland (1-2), toen de partij al lang in de zak zat.

Met een solide verdediging en een goed blok op het middenveld heeft Nederland een prima fundament. Het grootste probleem van bondscoach Bert van Marwijk wordt de komende maanden zijn voorhoede. De afgelopen maanden speelde Kuyt of Huntelaar in de spits, maar de Katwijker komt op die plek tekort en Huntelaar zit in een vormcrisis. Tegen Italië deed hij weinig goed en bij zijn club AC Milan komt hij amper aan spelen toe. Van Persie op dit positie leek een oplossing, maar hij zit voorlopig in de lappenmand. Woensdag tegen Paraguay speelt Kuyt of Huntelaar dus weer op die positie. Pas in maart, tegen Ghana en de VS, kan het experiment met Van Persie in de spits een vervolg krijgen. Probleem is wel dat dit al de laatste twee oefenduels zijn, voordat Van Marwijk in mei zijn WK-selectie bijeen moet roepen.

Het zorgenkindje van het Nederlands elftal is dus niet meer het middenveld of de verdediging, zoals eigenlijk jarenlang het geval was, maar de voorhoede. Het fundament staat, welke spits maakt het huis compleet?

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen