WK-weblog: Van Marwijk is nog geen Michels

8 juli 2010, 16:58

“Burt ven Marwik, Burt van Merwek?” Buitenlandse journalisten hadden het er moeilijk mee. Wie was toch die grijze man achter de tafel in de persconferentieruimte en hoe spreek je in vredesnaam zijn naam uit? Bert van Marwijk mag dan bondscoach van de WK-finalist zijn, hij is nog altijd een grote onbekende.

Als Nederlandse journalist had je er tijdens het internationale perspraatje van Oranje een bijbaan aan. Buitenlandse collega's wilden iets van je weten over de spelers, het team, de trainer of alle drie. Televisiestations sleepten alle Nederlandse journalisten die zin hadden, voor hun camera. Of we even wilden vertellen wat we er allemaal van vonden. En vooral: wie toch die bondscoach was. Met die onuitspreekbare naam.

persconferentie

persconferentie

Toen Van Marwijk klaar was met zijn praatje, die hij tot zijn eigen afschuw voor een groot deel in het Engels, niet bepaald zijn favoriete taal, moest doen, begon de ellende pas echt. “Hoe schrijf je die naam van die trainer eigenlijk”, wilde de één weten. “Waar komt hij vandaan, Amsterdam?”, vroeg een ander. Maar de meeste vragen gingen over de manier waarop de naam van de coach uitgesproken moest worden. Burt ven Marwik, Burt van Merwek, Bart von Marek, Bert van Maarwiek...het viel allemaal niet mee, vooral voor de vele Zuid-Amerikaanse collega's in de zaal.

De Finse journalist die aan het begin van de dag vroeg of Van Marwijk eigenlijk wel een goede coach was, wilde ook nog wat weten. Of Van Marwijk in Nederland gezien wordt als een even grote trainer als Rinus Michels, Louis van Gaal en Guus Hiddink, om eens wat te noemen. Nog niet, zei ik. Hij is geen Michels, geen Hiddink en al helemáál geen Van Gaal. Van Marwijk is gewoon Van Marwijk. Rustig, een beetje kleurloos, maar na zondag misschien wel de meest succesvolle Nederlandse bondscoach ooit. En dat ze hem in het buitenland niet kennen of zijn naam niet kunnen uitspreken...ach. Daar zal Van Marwijk niet wakker van liggen.

Roland Mather

Hoofdredacteur FCUpdate.nl

Volg mij tijdens het WK op Twitter!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen