WK-weblog: wereldkampioen zonder PlayStation

7 juli 2010, 09:28

Het is een grap die jarenlang in een Duitse tv-reclame zat: “Wat doet een Nederlander als hij wereldkampioen geworden is? Hij doet de PlayStation uit en gaat slapen.”

De grap geeft aan hoe men in Duitsland over Nederland denkt. Duitsland is al drie keer wereldkampioen geworden, Nederland nog nooit. We waren er in 1974 en 1978 dichtbij, maar was het gastland in de finale te sterk. Eén keer was dat gastland zelfs (West-)Duitsland. Leedvermaak alom dus bij onze oosterburen. Die ene Europese titel uit 1988 van ons...ach. Daar lacht men in Duitsland om. Daar hebben zij er namelijk ook voldoende van. Drie (1972, 1980, 1996), om precies te zijn.

oranje supporters fans

oranje supporters fans

Nu, in 2010, kan dat voor altijd veranderen. Nederland staat in de finale. En hoe. In de hele kwalificatiereeks verloor Oranje geen punt en op dit WK heeft de ploeg ook alleen nog maar gewonnen. Gelijk spelen of verliezen, dat komt in het woordenboek van Oranje niet voor. Het gaat om winnen, de manier waarop is minder belangrijk.

Wereldkampioen ben je niet alleen, dat blijf je ook. Voor altijd. Na vier jaar krijg je een opvolger, maar er zal in de toekomst altijd naar je gerefereerd worden als 'de wereldkampioen van 2010'. Geen PlayStation-grappen meer, geen cynisme meer in buitenlandse media. Geen weemoed meer aan de WK's van 1974 en 1978, maar trots en blijdschap over het succes van 2010. Wat zou het ongelooflijk mooi zijn. 

Roland Mather

Hoofdredacteur FCUpdate.nl

Volg mij tijdens het WK op Twitter!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen