AZ onderuit in Breda bij jubileum NAC

23 september 2012, 16:27   Bijgewerkt: 23 september 2012, 16:43

NAC Breda heeft zondag een week vol feest in stijl afgesloten. De club, die deze week 100 jaar is geworden, boekte in eigen huis een zwaarbevochten zege op AZ: 2-1. Voor NAC was dat ook direct de eerste overwinning van het seizoen.

De thuisploeg had het jubileum al in de eerste minuut flink kunnen opfleuren. Kees Luijckx kopte uit een vrije trap van Jordy Buijs echter net naast. AZ, waar verdediger Etiënne Reijnen na zijn rode kaart tegen PSV weer in genade was aangenomen door trainer Gertjan Verbeek, speelde verre van groots in Breda. Het meeste Alkmaarse gevaar kwam voort uit counters.

Uit een van die tegenstoten kwam AZ op voorsprong. Adam Maher leek na een half uur spelen een grote kans om zeep te helpen door Roy Beerens zwak aan te spelen. De buitenspeler bleef echter koel, bracht de bal opnieuw voor, waarna Maher zag hoe verdediger Eric Botteghin onder de bal doorging. De jonge international tikte de bal vervolgens simpel binnen: 0-1.

NAC kwam na rust herboren terug op het veld, waarop de cijfers 100 waren gemaaid. Met name op gebied van vechtlust werd de ploeg van Verbeek afgetroefd. AZ, waar topscorer Jozy Altidore (7 goals) zo goed als onzichtbaar bleef, moest toezien hoe de thuisploeg de betere kansen kreeg. Nemanja Gudelj was vlak na rust met een kopbal al dicht bij de gelijkmaker, maar hij stuitte op Esteban.

Die was een kwartier later wel geklopt. Luijckx profiteerde uit een corner optimaal van gestuntel van de Costa Ricaan en tikte de bal via de paal binnen: 1-1. Het fanatieke thuispubliek rook bloed en schreeuwde NAC naar voren. Rechtsback Sepp de Roover nam dat advies ter harte. De Belg haalde in de 73e minuut hard uit met zijn mindere linkerbeen en zag hoe de bal achter Esteban in het net plofte.

AZ kreeg in de slotfase nog wel enkele kansjes op de gelijkmaker, maar Ten Rouwelaar liet zich niet meer kloppen.

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!