Groep H: omstreden goals helpen Barça verder

6 november 2013, 22:48   Bijgewerkt: 6 november 2013, 23:35

FC Barcelona heeft de knock-outfase van de Champions League bereikt. De Catalanen kwalificeerden zich woensdag door in eigen huis met 3-1 te winnen van AC Milan. Het was wel een controversiële zege op de Italianen.

AC Milan zal de nederlaag in Camp Nou vooral wijten aan de Servische arbitrage. De eerste twee doelpunten van FC Barcelona waren niet onomstreden. De 1-0 viel uit een dubieuze strafschop, toegekend omdat scheidsrechter Milorad Mazic een overtreding van Ignazio Abate op Neymar zag. Hij was echter de enige. Desondanks schoot Lionel Messi onberispelijk, a la Johan Neeskens, raak.

De 2-0, vijf minuten voor rust, had een luchtje van buitenspel. Sergio Busquets schampte een vrije trap van Xavi met het hoofd, maar dat was wel voldoende om te scoren. De middenvelder leek echter net buitenspel te staan.

Daarmee werd opnieuw duidelijk dat Milan in de hoek waar de klappen vallen zit. De geplaagde ploeg uit de modestad is in de Serie A ook al niet meer dan een middenmoter. Toch moeten de Italianen ook naar zichzelf kijken, aangezien ze aanvallend te weinig brachten in de Catalaanse hoofdstad. Coach Massimiliano Allegri hield Mario Balotelli op de bank ten gunste van Robinho, maar die wist zich niet te onderscheiden. In de tweede helft viel Balotelli alsnog in.

Milan, met Nigel de Jong en Urby Emanuelson wel in de basis, was toen al tot 2-1 teruggekomen. Gerard Piqué passeerde op slag van rust zijn eigen keeper, na een voorzet van Kaka vanaf de linkerflank. De gelijkmaker bleef echter uit. In de 83ste minuut tekende Messi, na een combinatie met Fabregas, voor de 3-1 eindstand. Tien minuten daarvoor was Neymar ook al dicht bij de beslissing. De Braziliaanse dribbelaar legde vier Milanezen in de luren, maar schoot daarna over.

Barcelona gaat met tien punten uit vier wedstrijden fier aan kop in groep H. In punten zouden Milan (vijf punten) en Ajax (vier punten) nog wel voorbij of langszij kunnen komen, maar omdat deze clubs nog tegen elkaar spelen, is Barça al zeker van een plek in de tweede ronde. Milan en Ajax, dat Celtic met 1-0 versloeg, moeten zich richten op de tweede positie. Celtic doet met drie punten ook nog volop mee.