De prachtige carrière van Andrea Pirlo in negen foto's

4 juni 2015, 13:48
Foto: © ProShots

Zes landstitels, twee Champions League-titels, één wereldtitel en bovenal één van de beste middenvelders van zijn generatie. Aan de prachtige loopbaan van Andrea Pirlo kwam afgelopen weekend een einde. Aan de hand van foto's blikt FCUpdate.nl terug op de carrière van de Italiaanse balvirtuoos.

Het begin bij Internazionale

[photo,89992,left,]

De carrière van Pirlo begon bij Brescia, waar hij op 16-jarige leeftijd debuteerde in de Serie A. In 1998 pikte Inter hem op, maar bij die club wist hij niet door te breken. Meer dan 22 competitiewedstrijden voor Inter speelde Pirlo niet en in 2001 keerde hij op huurbasis terug naar Brescia. Daar maakte hij als spelmaker in de rug van Roberto Baggio zo veel indruk, dat AC Milan hem voor zeventien miljoen euro kocht van Inter.

De eerste Champions League-zege

[photo,89993,left,]

Filippo Inzaghi, Massimo Ambrosini en Pirlo kijken vol bewondering naar de beker die ze zojuist voor het eerst in hun carrière gewonnen hebben. In de finale van de Champions League in het seizoen 2002/2003 werd er na strafschoppen afgerekend met Juventus. Op Old Trafford won Milan de penaltyserie met 2-3.

Het trauma van Istanbul

[photo,89990,left,]

Het absolute dieptepunt van zijn carrière was voor Andrea Pirlo de Champions League-finale tegen Liverpool in 2005. AC Milan gaf in deze eindstrijd een 3-0 voorsprong uit handen en verloor na strafschoppen. In zijn biografie gaf Pirlo aan dat hij na dit duel serieus overwoog om zijn schoenen aan de wilgen te hangen. "Niets leek meer uit te maken, ik voelde me geen voetballer meer. En erger nog: ik voelde me geen man meer."

Het wereldkampioenschap in Duitsland

[photo,89989,left,]

Gelukkig voor de voetbalwereld ging Pirlo, ondanks het trauma van Istanbul, gewoon door. Een jaar later lag de wereld weer aan zijn voeten, want met de nationale ploeg van Italië werd Pirlo wereldkampioen. De middenvelder werd alom geprezen als de spil van het team van coach Marcello Lippi en verzorgde in zowel de halve finale als de finale de assist bij het eerste doelpunt van zijn ploeg. In de eindstrijd tegen Frankrijk was Pirlo in de beslissende strafschoppenreeks trefzeker. Speler van het toernooi werd hij niet, hij moest bij deze verkiezing genoegen nemen met het brons. Zinedine Zidane (goud) en Fabio Cannavaro gingen hem voor.

De sportieve revanche op Liverpool

[photo,89991,left,]

Twee jaar na de dramatisch verlopen finale in Istanbul kreeg AC Milan zijn revanche op Liverpool. In de CL-finale van 2007 wonnen de Italianen, met Pirlo in de ploeg, met 2-1 van Liverpool. Op deze foto viert Pirlo de winst, tot stand gekomen door twee goals van Inzaghi. Op de achtergrond juicht Clarence Seedorf mee.

De eerste titel met Juventus

[photo,89987,left,]

Na de CL-zege van 2007 ging het even minder met AC Milan. Het werd twee keer derde en één keer vijfde in de Serie A, maar aan de hand van Zlatan Ibrahimovic werd het in 2011 weer kampioen. In dat jaar had coach Massimiliano Allegri Pirlo amper nodig, de spelmaker viel regelmatig buiten de ploeg. In 'onderling overleg' werd vervolgens besloten dat Pirlo mocht vertrekken. Hij vond onderdak bij aartsrivaal Juventus en vooral dankzij het weergaloze spel van de middenvelder werd de ploeg uit Turijn prompt kampioen.

De Panenka op het EK

[photo,89994,left,]

Zes jaar na het gewonnen WK speelde Pirlo wederom een fantastisch eindtoernooi met Italië. De spelmaker maakte zich onsterfelijk met een Panenka-strafschop in de EK-kwartfinale tegen Engeland. Terwijl Joe Hart gretig naar een hoek dook, hobbelde het stiftje van Pirlo op geniale wijze over de lijn. Met Pirlo als gangmaker won Italië ook in de halve finale van het favoriete Duitsland, in de finale was titelhouder Spanje te sterk.

Pirlo als cultheld

[photo,89985,left,]

Naarmate hij ouder werd, groeide Pirlo uit tot één van de absolute culthelden van het internationale voetbal. Pirlo liet zijn baard staan, die precies paste bij zijn wapperende haren en onverstoorbare gezicht. Iedere man op deze aardbol wilde zo'n beetje Pirlo zijn. Zijn status als cultheld werd versterkt door een campagne van Juventus, dat een geweldige actie (zie onderstaande video) rond hem lanceerde met de hashtag #pirloisnotimpressed.

Afbouwen in New York

[photo,109325,left,]

In de zomer van 2015 verliet Pirlo (op de foto in duel met Didier Drogba van Montreal Impact in juli 2016) zijn vaderland om in de Verenigde Staten af te bouwen bij New York City. Daar kwam zijn schitterende loopbaan zondag met een invalbeurt tegen Columbus Crew ten einde. "Dank aan alle mensen die mijn loopbaan zo ongelooflijk hebben laten zijn en niet te vergeten aan alle fans over de hele wereld die me altijd hebben gesteund. Jullie zitten voor altijd in mijn hart."

#pirloisnotimpressed

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen