Het Nederlands elftal kan de knock-outfase missen op kaartenlast

29 november 2022, 15:55

Louis van Gaal constateerde dat Oranje na het gelijkspel tegen Ecuador nog koploper is van Groep A op het WK in Qatar. Maar op basis van welke criteria eigenlijk? Het doelsaldo (+2), aantal gemaakte goals (3) en het onderling resultaat (1-1) is na de eerste twee wedstrijden compleet gelijk met Ecuador. FCUpdate.nl duikt derhalve in de regelgeving en de scenario's voor de laatste speelronde.

Allereerst wordt er na het aantal behaalde punten (a) gekeken naar het doelsaldo (b), dat gaat anders dan bijvoorbeeld in de Champions League boven onderling resultaat. Vervolgens telt het doelsaldo (c) het meest zwaar en pas dan het onderling resultaat (d). Binnen dat onderling resultaat - vooral relevant wanneer drie ploegen met evenveel punten komen te staan - wordt vervolgens gekeken naar het doelsaldo tussen alle betrokken teams (e), het aantal doelpunten tussen de betrokken teams (f) en tot slot het aantal uitdoelpunten tussen de betrokken teams (g).

En als dat allemaal gelijk is - wat tussen Nederland en Ecuador momenteel het geval is - dan wordt er gekeken naar het Fair Play-klassement (g). Dat doet Nederland beduidend beter dan Ecuador: de teller voor Nederland slaat slechts op één gele kaart voor Matthijs de Ligt (-1p), terwijl Ecuador driemaal een gele prent voorgehouden kreeg (-3p). Twee keer geel en dus rood is -3 punten, een directe rode kaart -4 punten en eerst geel én dan rood -5 punten.

Lees ook: Oranje zet ultiem pijnlijk negatief record neer en doet het minder dan Qatar  

Nederland groepswinnaar

En dus zijn de scenario's voor Oranje om groepswinnaar te worden niet ingewikkeld. Als Oranje minder dan maximaal één gele kaart meer pakt dan Qatar, dan is hetzelfde sportieve resultaat genoeg om de eerste plek te verdedigen, mits dat minimaal een gelijkspel is. Dus als Ecuador gelijkspeelt en Nederland ook (of wint), blijft de eerste plek in dat scenario behouden. Wint Qatar met 1-0, is voor Nederland 1-0 (of beter) genoeg voor de eerste plek. Het kan dus belangrijk worden om niet te veel kaarten te verzamelen. 

Nederland tweede

Mochten de mannen van Louis van Gaal het minder goed doen dan Qatar in resultaat, dan wacht de tweede plaats - mits het geen nederlaag is. Als Ecuador met 1-0 wint en Nederland speelt gelijk, dan is Oranje de nummer twee in de poule. Hetzelfde geldt voor een slechter resultaat met evenveel punten: dus een 2-0 zege voor Ecuador en 1-0 overwinning voor het Nederlands elftal. Dan leggen 'we' het immers af op doelsaldo. 

Oranje kan bij een nederlaag overigens nog wel tweede worden: dan moet Ecuador ook verliezen en niet minder dik en/of met drie kaarten verschil. Als Nederland met 2-0 verliest van Qatar en Ecuador gaat met dezelfde cijfers het schip in tegen Senegal en de kaartenlast blijft gelijk, dan is Nederland tweede en is Senegal de winnaar van Groep A.

Nederland derde

Van Gaal kan met zijn elftal alleen de derde plek nog halen, als het zelf verliest van Qatar. Een gelijkspel is in alle scenario's genoeg voor de volgende ronde. En áls Oranje zou verliezen, dan is de eerste plek in elk geval niet meer te halen. Dan zijn er nog drie scenario's:

1. Ecuador wint, Nederland gaat als nummer twee door.

2. Gelijkspel bij de andere wedstrijd, Nederland gaat als nummer twee door mits ze niet met meer dan twee goals verliezen en het doelsaldo minder wordt dan dat van Senegal. Bij een gelijk doelsaldo en aantal doelpunten voor, is het onderling resultaat nog wel in Oranje's voordeel.

3. Senegal wint. Dan hangt het af van het verschil tussen Ecuador en Nederland in de nederlaag. De ploeg die het minst dik verliest, gaat als nummer twee door. Verliezen beide teams exact even dik en met dezelfde hoeveelheid kaarten, dan gaat Oranje op kaartenlast door naar de knock-outfase.

ACTIE: Wint Feyenoord van Sparta zondag? Dan win je €100,00 met één euro inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

vleermuis
Link gekopieerd!
avatar

nou de volgende ronde halen zie ik ze nog doen maar daarna kan t misschien toch wel over zijn..en ik vind luuk de jong moet ook kanzen krijgen en noa lang want bij dit oranje weet ik niet zo goed wie moet scoren..de verdedigers zijn allemaal top deze eeditie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen